**Batman’da bu alanda çalışan ender isimlerden Enes Taniş: “Üç yıldır bu mesleği yapıyorum. 318 Metre yükseklikteki Çanakkale köprüsünün montaj işlerinde de çalıştım. Çok riskli bir mesleğimiz var ama mesleğimi severek yapıyorum” diyor.

318 METRELİK ÇANAKKALE KÖPRÜSÜNDE DE GÖREV ALDI
Batmanlı iple erişim teknisyeni 26 yaşındaki Enes Taniş, metrelerce yükseklikteki riskin yanı sıra kavurucu sıcaklara rağmen mesleğini severek yapıyor. Yüksek katlı binalar ile iş merkezlerinin dış cephelerini temizleyerek geçimini sağlayan Taniş, 318 metre yükseklikteki Çanakkale köprüsü montajlama çalışmaları, Akkuyu Nükleer santrali ve Ankara’da birçok resmi kurumun dış cephe temizlik çalışmalarında görev aldığını belirtiyor. Batman’da da yüksek katlı binalar ve otellerin dış cephelerini temizleyen Taniş: “Dışarıdan bakıldığında çok riskli bir mesleğimiz var. Gerçekten de öyle ama bize artık normal geliyor. Ankara’da dağcılık eğitimi aldım. Türkiye genelinde bu işi yapan en fazla 1500 kişi ya var ya da yok. Ben de üç yıldır bu mesleği sürdürüyorum. Ekmeğimi böyle kazanıyorum, işimi severek yapıyorum” dedi.

“MALZEMELERE GÜVENİYORUZ”
Metrelerce yükseklikte camları temizleyip, binaların küçük çaplı onarımlarını da yaptıklarına değinen iple erişim teknisyen Taniş, çalışırken en çok kullandıkları malzemelere güvendiklerini belirtti. Kendilerini sarkıttıkları ipin 3.5 ton ağırlığına dayanıklı olduğunu ifade eden Taniş, şunları söyledi: “Şu ana kadar çalıştığım en yüksek yapı 318 Metre yükseklikteki Çanakkale köprüsü. Kullandığımız malzemeler birçok testten geçiyor. Biz de bu malzemelere güveniyoruz. Kendimizi sarkıttığımız ip, 3.5 ton ağırlıkta bile kopmuyor. Sadece temizlik görevlisi gibiymişiz gibi görünüyoruz ama öyle değil. Hem dağcılık eğitimini aldık hem de yapılardaki onarım işlerini de yapabiliyoruz. Aslında üç-dört mesleği aynı anda yapıyoruz. Yüksek yapılardaki cam silmenin yanı sıra fabrika montajları, dış cephe giydirme ve kaya düşürme işlerinde de görev alıyoruz.”

“VİNÇ SİSTEMİ YERİNE BİZ TERCİH EDİLİYORUZ”
Son aylarda yüksek yapılardaki temizliğin vinçlerden çok kendileri gibi bireysel çalışan teknisyenlerin tercih edildiğini de belirten Taniş: “Batı bölgesinde günlük yevmiyemiz 2500-3000 TL civarında. Fakat Batman’da yevmiyelerimiz biraz daha uygun. Daha önceleri yüksek yapılar vinç sistemiyle temizlik yapıyordu ama artan maliyetler nedeniyle bina sahipleri ve işletmeler bizi tercih ediyor” dedi.

“SGK’DA İŞ KOLUMUZ BULUNMUYOR”
Türkiye’deki ip erişim teknisyenlerinin en büyük sorununun SGK’da iş kollarının bulunmaması olduğuna da değinen Enes Taniş, şöyle devam etti: “İşimizin riski ortada. Sektörümüzde uzun süredir tartışılan konu ise Sosyal Güvenlik Kurumu’nda yaptığımız iş kolunun olmaması. İple erişim teknisyeni olmamıza rağmen temizlik görevlisi olarak geçiyoruz.” (Barış Arslan)