*Korona virüs salgını genç, yaşlı demeden herkese bulaşıyor. Hele şu günlerde hastane manzaraları tek kelime ile içler acısı. 610 bin nüfuslu koca şehirde hastaneler, salgından yatanlarla dolu. Hastanelerde yer kalmayınca, yurtlarda 14 gün süreyle karantina altında tutulanlar da var.

*Bu şehirde hastanede tedavi olmak isteyenler ya ilçelere yada çevre illerin hastanelerine başvurmak zorunda kalıyor. Bağışıklık kazananlar bu salgını atlatıyor ama maalesef yaşlılarımız, bu hastalığa yenik düşüyor. Bu şehir için programa alınan 500 yataklı hastaneye şiddetle gereksinim duyulduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

YATAK KAPASİTESİ YETERSİZ

Batman sağlık hizmetleri konusunda kuşkusuz bazı alanlarda artısı kadar eksisi olduğunu da hatırlatıyoruz.

Tedavi hizmetlerinde Batman son yıllarda yerinde sayıyor.

Özellikle yatak kapasitesinin yetersiz olduğu Batman’da, bu yıl programa alınan 500 yataklı hastanenin gecikmesi herkesi zorda bıraktı.

Keşke 5-6 yıl önce yer arayışlarının başladığı hastane için şu ana kadar çalışmalar tamamlanabilseydi. Son 1,5 yıldır başta Vali Hulusi Şahin olmak üzere emeği geçenlerin sayesinde Sağlık Bakanlığı’nın da onayladığı yeni hastane bu yıl programa alınmıştı.

Yılın 7 ayı geride kaldı.

Bu önemli yatırım için çalışmaların gecikmesi kuşkusuz Batmanlıları düşündürtüyor.

Hele şu korona süreci döneminde vatandaşların yaşadığı çileyi bilmem anlatmaya gerek var mı?

Koca şehirde 3-4 özel hastanede yer yok.

Batman Bölge Devlet Hastanesi de dolu.

Hastanede izole olmak isteyen vatandaşların vay haline.

Kimisi yer bulamayınca yurtlarda izole oluyor.

Çaresiz bazı vatandaşlar ise çevre illerin ya da ilçelerin hastanelerine ‘çare’ arıyor.

Batman’da önceki gün 70 yaşlarındaki esnaf, burada yer bulamayınca Bitlis’e kaldırıldı.

Maalesef o daha Bitlis’e varmadan hayatını kaybetti.

Yeni hastanenin ne kadar gerekli olduğu bir şehirde bu yatırımın bu kadar gecikmesi gerçekten herkesi ama herkesi düşündürtüyor.

Koron virüs salgınıyla baş edilmesi güç.

Çünkü bu hastalığın henüz aşısı bulunmuş değil ama öyle zor durumdaki hastalar var ki, hastanelerde tedavi olmak istiyor.

Hastanelerde yer olmayınca bu vatandaşlar ne yapsın, ne etsin?

KADIN DOĞUM HASTANESİ GECİKMESİN

Bölge Devlet Hastanesi bitişiğinde yükselen 375 yatak kapasiteli ‘Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları’ Hastanesinin de açılışı geciktikçe gecikti.

2020 Yılının baharında açılması planlanan daha sonra Haziran’da açılacağı söylenen yeni hastane için henüz net bir tarih de yok.

İki hastaneyi birbirine bağlayacak tünel ve bazı ek bölümler, yeni Kadın Doğum Hastanesini geciktirdi.

Daha önce iki hastanenin birleştirilmesi konusunda da ciddi çalışmalar vardı.

İki hastanenin birleştirilmesi ile Araştırma-İhtisas hastanesine dönüştürülmesi planlanan bu proje gerçekleşir de Batmanlılar, sağlık alanında rahatlamış olur.

Sağlık yatırımları diğer yatırımlardan daha öncelikli olduğu için hep sağlık yatırımlarına dikkat çekiyoruz.

OKURLAR HASTANE TAKİPÇİSİ

Batman Çağdaş okurları, elektronik postamıza hemen her gün yeni hastane ile ilgili dikkat çeken değerlendirmeler yapıyor.

İşte bu günde o birkaç duyarlı okurumuzun yazdıkları;

Mehmet Ekin: “500 Yataklı hastane konusu bile koronaya bağlanıyor. Bunlar gerçekçi açıklamalar değil. Tamamen rantçıların işi. Hele bir hastaneye başka semte yapacağız desinler. O zaman siz görün 500 yataklı hastane rantçılarını. Gerçekler o zaman ortaya çıkar. 500 yataklı hastaneden önce bölge hastanesinin teknik donanımı arttırılmalı, personel bilinçlendirilmeli. Acaba bu korona sürecinde başarı ne kadar? Kadın doğum hastanesi neden bitmez. Bunları soran var mı?”

Y.H: “Artık resmi prosedür hemen bir tarafa bırakmalı. 500 Yataklı Devlet Hastanesi inşaatı başlanması gerekiyor. Şehirde yetersiz tek hastane ile bu iş gitmiyor. Bu salgın daha da artar, başka hastalıklar vb. Batman’ı sağlık alanında biraz ileriye taşıyalım. Bu salgın ve zor süreçlerde ne olacağı nereye varacağı belli değil, sağlık alanında geri kalmayalım. Batman’ı sağlıkta diğer iller seviyesine getirelim.”

Hasan D: “Koca memleket de Bölge hastanesi yükü kaldırmıyor. Artık programa alınan bu yatırımın ihalesi gerçekleştirilmeli.”

Meryem Can: “Yıllardır Kadın Doğum Hastanesi açılmadı, gitti. Siz hala hastane deyip durun. Gerçekten merak ediyorum, bu yıllardır bitmeyen kadın doğum hastanesi ne zaman açılacak? İstanbul’da bir kaç ayda hastaneler yapılıyor ama Batman’da programa alınan hastane inşaatına başlanılmıyor. Temeli atılanlarda bir türlü bitmiyor. Sağlık sorunlarına köklü çözüm bulunsun.”