*Batmanlılar, artık 500 yataklı hastanenin temelinin atılmasını bekliyor. Her şeyi hazır hastanenin Ankara’dan gelen haberlere göre bu yıl ciddi bir ödenek ayrılması söz konusu. Şimdiden Ermi diğer bir adıyla Erköklü mahallesine komşu olmak isteyen isteyene.

*Tarihi ilçe Hasankeyf'te su seviyesi yükseldikçe eski yerleşim biriminin bir bölümü de sulara gömüldü. Geçen hafta konuk olduğumuz Hasankeyf'te herkesin bakınca iç çektiği Kesmeköprü Köyüne veda eden yaşlı bir amcanın fotoğrafı yaygın medyada da geniş yer bulmuştu.

KIYMETE BİNEN YENİ MAHALLE
Erköklü köyü, Batman kent merkezine göre daha eski bir yerleşim birimi.
Kimine göre 200, kimine göre de 300 yıllık bir yerleşim yeri olan Erköklü yani Ermi mahallesi de Batman'ın yeni semtlerinden biri.

Batman büyüdükçe çevresindeki köyleri de bir bir içine aldı. Önce Korik ile birleşti, ardından Tilmerç’le… Birkaç yıl önce de Gırbereşk (İkiztepe), şimdi de Erköklü Batman'ın yeni mahalleleri oldu.

İsimlerini saydığımız 4 köy de Batman'dan daha eski yerleşim birimleri.

İluh’un 14 haneli köy olduğu dönemlerde yukarıda saydığımız Batman'ın 4 yeni mahallesi şen köylerdi.

Batman'ın yeni imar alanına komşu olan Akça (Tilmiz) az ilerisindeki Binatlı (Bileyder) köyü de bu gidişle Batman'ın yeni semtleri olmaya aday.

Diğer dört köy nasıl Batman’ın birer mahallesi oldularsa Akça ve Bileyder köyleri de beş yıla varmaz Batman'ın yeni mahalleleri olacaklar. Bu iki köyün bitişiğinde yapılan modern villalar ve yeni konut projeleri o köy statüsündeki yerleşim birimlerini de zamanla içine alacak.

KADERİ DEĞİŞEN ERKÖKLÜ
Batman'ın yeni mahallesi Erköklü bitişiğinde ki 113 dönümlük arsa, artık 500 yatak kapasiteli Batman'ın yeni hastanesinin temelinin atılacağı yerdir.

Batman'da birçok kesim artık hastanenin Ermi köyüne yapılacağının farkında ama yine de kafaları bulandıran bir kesimin yeni hastanenin başka bölgeye yapılacağı şekilinde asılsız iddialar ortaya atıyor. Açıkçası bu iddiaları da artık önemseyen yok.

Geçenlerde sohbet ettiğimiz Ermi muhtarı Metin Tatsız konuşuyordu : “Bu önemli yatırımın bize komşu olması elbette mahallemizde oturan tüm sakinleri sevindirmiştir. Bizler kadar Batmanlılar da bu önemli yatırımın 2020 yılı programına alınmasına son derece mutlu olmuştur. Valimiz sayın Hulusi Şahin, Milletvekilimiz Ziver Özdemir, İl Başkanı Avukat Akif Gür ve ismini sayamayacağım emeği geçen tüm yetkililere şükran borçluyuz. 500 Yataklı hastanenin buraya yapılacağını aylar, yıllar öncesinden biliyorduk. Fakat hastanenin yeri konusunda birileri kafa karıştırıyordu. Eğer yer tartışmaları yüzünden zaman kaybı olmasaydı belki de şimdi hastanenin kaba inşaatı biterdi. Yine de bu önemli yatırımın programa alınması bizleri mutlu etmiştir. Hala bazı çevreler ne yazık ki sanki hastane yeni stadyum bitişiğinde yapılacakmış gibi hava estiriyor. Oysa stadyum ile hastane arasında 1 kilometre mesafe var. Gürültü söz konusu olamaz. Artık herkes gibi bizde bir an önce mahallemize komşu olacak olan yeni hastanenin temelinin atılmasını dört gözle bekliyoruz.”

Batmanlılar uzun süredir programa alınmasını bekledikleri hastane yeri kesinleşti artık.

Şimdi den hastanenin yapılacağı Güney Çevre yolunda yatırımlarını hayata geçirmek isteyen iş dünyası var.

İyi ki de hastane programa alındı ve yeri de kesinleşti. Çünkü kaybeden Batman'dı. Sağlık sektöründeki ivmeyi kazandıracak olan 500 yataklı hastanenin bu yılın sonuna kadar temelinin atılması tüm Batmanlıların temennisi.

HÜZÜNLENDİREN KARELER
Batman'ın 12 bin yıllık tarihi ilçesi Hasankeyf'in son halini Batman Çağdaş okurlarına zaman zaman hatırlatıyor.

Geçenlerde Dicle Nehri kıyısında ki Kesmeköprü köyünde son günlerini yaşayan 97 yaşındaki bir amcanın köyü ile Hasankeyf'e veda fotoğrafı Batman Çağdaş'ın yanı sıra yaygın medyanın gazetelerinde de geniş yer bulmuştu.

Yıllarca ekip biçtikleri topraktan, hayvanlarını güttükleri ovalardan, yaylalardan kopup artık betonla iç içe bir yaşamla karşı karşıya kalacaklarını söyleyen o yaşlı amcanın gözünden süzülen gözyaşları dikkat çekiciydi.

Hasankeyf'te sular iyice yükseldi. Nehir kıyısındaki Hasankeyf'in o eski çarşısı Serpiri (Kesmeköprü), Urganlı, Kılıç ve Kesmeköprü'ye iyice yanaşan su, o köylüleri kuşkusuz hüzünlendirdikçe hüzünlendiriyor.

Dicle Nehri kenarındaki Hasankeyf'in Kale ve Bahçelievler mahallerinin o eski cadde-sokakları da artık sulara gömüldü. Hasankeyf-Gercüş karayolu güzergahındaki o eski yerleşim birimlerine de ulaşım çoktan kapandı.

Yıllarca Hasankeyf mağaralarında yaşamını sürdüren Mehmet Tilki geçenlerde yakınıp, duruyordu bize; “İlk gündün bugüne baraja karşı olmadığımı söyledim. Yine de o sözlerimin arasındayım. Ancak bizim hala mağaralarla bağlantımız var. Küçükbaş havyan besleyen 13 aile var. En azından bize salla ulaşımımızı yapacak bir imkan tanısınlar.”

Kısacası; Hasankeyf'te bir dönem kapandı. Şimdiden o tarihi ilçede teknecilik ve balıkçılık yapmak isteyenler Hasankeyf Belediyesine başvuruyor.

Hasankeyf'te hüzün ve umut da bir arada şu günlerde.