*Batman Çağdaş okurları, hemen her gün gönderdikleri e-maillerle yeni hastanenin akıbetini soruyor. 500 Yataklı hastane ile ilgili kararın Resmi Gazete’de çıkmasını dört gözle bekliyor Batmanlılar…

*Batman şehir girişi olan Hasankeyf-Batman ile Batman-Diyarbakır yolunun duble’ye dönüştürülme çalışmaları da bir süredir durmuştu. 2020 Yılı ile birlikte şehir girişlerinin de duble’ye dönüştürülmesi, bazı görünmez kazaları da ortadan kaldıracak…

BATMAN’DA İLK GÜNDEM HASTANE
Evet bazı çevreler “Batman’a 5-6 yıl öncesinden yapılması kararlaştırılan yeni Hastane’yi çok yazıyorsunuz?” diyenler de olabilir.

Evet, bu yeni hastane için yıllardır ne hazırlıklar yapıldı? Güney çevre yolunda tam 113 dönümlük alan uzun süredir bu yatırımı bekliyor.

Batman’ın 1970’lı yıllarda eski SSK Hastanesi olarak yapılan ve şimdilerde Kadın Doğum Hastanesi’ne dönüştürülen hastane ile 2004 yılında yapılmış olmasına rağmen çok yetersiz olan Bölge Devlet Hastanesi dışında Sağlık Bakanlığı’nın bir hastanesi yok.

500 Yataklı yeni hastanenin sağlık alanında Batman’ı ne kadar rahatlatacağını hep söylüyoruz.

Bu yüzden Batmanlı yıllardır yeni hastaneyi talep eder.

Batman’da birinci gündem maddesi yeni Hastane’dir.

375 Yataklı mevcut hastanenin fiziki olarak da şifa dağıtmaya yetersiz kaldığı için bu taleplerini sürekli dile getiren Batmanlılar, çevre ‘İl’lerin hastanelerine gitmekten bıktı.

Acil Servislerde kuyrukların oluştuğu ve yatak kapasitesinin yetersiz olduğu mevcut hastane, çevre il ve ilçelerden aldığı hastalarla artık ‘S.O.S’ veriyor.

Kent merkezi nüfusu yarım milyona ulaşan koca bir şehirde; mevcut hastane’ye alternatif olacak 500 yataklı hastanenin bu şehir için ne kadar büyük bir gereksinim olduğunu hemen herkes kabulleniyor.

Bu yüzden Sağlık Bakanlığı, Batman’a yeni hastane olarak ilk etapta 200 yatak olarak tasarlamıştı ve 500 yatak kapasiteli hastane binası talebine de sıcak bakmıştı.

Bu konuda yapılan yazışmalar sonunda Vali Hulusi Şahin, yeni stadyum bitişiğindeki 113 dönümlük geniş alanı 500 yataklı hastanenin yapımı için Sağlık Bakanlığına tahsis etmişti.

Projesi de büyük ölçüde tamamlanmıştı.

Ancak bildiğimiz kadarıyla bu yılın bütçesi hazırlanırken, Batman’ın yeni hastanesine ödenek ayrılıp ayrılmadığını net olarak bilmiyoruz.

Sağlık Bakanlığı’nın İstanbul’daki devasa ‘Şehir Hastanesi’ inşaatı büyük bir hızla devam ediyor.

Batman’da önceliğin yeni Hastane inşaatı binasında olması gerektiğine inanan biri olarak bu şehirde başta iktidar mensupları ve STK temsilcilerini, yeni hastane binası için harekete geçmeye davet ediyoruz…

*********

ÇEVRE YOLU DÜZELECEK GİBİ
Geçenlerde Karayolları Bölge Müdürü Ökkeş Ceylan ile Batman-Siirt çevre yolu olarak bilinen TPAO güzergahındaki yeni düzenleme hakkında sohbet imkanımız oldu.

Batman il sınırları içindeki yolları avucu gibi bilen bir Bölge Müdürü var…

Geçen yıl o yol güzergahında yaşanan görünmez kazalar, herkesi ama herkesi üzmüştü. Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç’ın getirdiği ‘radar uygulaması’ o güzergahtaki görünmez kazaları ortadan kaldırmıştı.

Sanırız, İl Trafik Komisyonu’nun önerisiyle o güzergaha iki üst geçit planlanıyor.

Kaynak bulduğunda hemen çevre yoluna 2 üst geçit yapılacakmış gibi görünüyor…

ŞEHİR GİRİŞLERİ DUBLE YOL OLMALI
Petrol şehrinin iki girişi de maalesef tek şerit durumda.

Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün geçen yıl yeni stadyum önünde yapımı planladığı ve ödeneksizlikten duran ‘dönel’ kavşağın da bu yıl bitirilmesi gerekiyor.

Dönel kavşağın tamamlanması stada nefes aldıracağı gibi çevredeki okul bölgesini de rahatlatacak.

Yerinde bir projeydi. Tamamlanması gerekiyor.

Batman-Hasankeyf kavşağı duble yol haline getirilmeli.

Birde Batman-Bismil-Diyarbakır giriş yolu hayata geçirilirse petrol şehrinin şık bir girişi olmuş olacak.

Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün bu projelerini 2020 yılında yerine getirmesini heyecanla bekliyoruz.

Kalın sağlıcakla…