*Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’e sık sık olmasa da belli aralıklarda yolumuz düşüyor. Fırsat bulunca da tarihi ilçedeki son durumu okurlarımıza aktarmaya çalışıyoruz. Şu günlerde Hasankeyf şantiye alanı gibi…

*Hafta sonu Hasankeyf’teydik. Dicle Nehri kıyısında kalenin kenarına tonlarca hafriyat çekilmiş. Taşınacak eserler arasında yer alan Artuklu Hamamı,Sultan Süleyman Koç ile İmam Abdullah Zaviyesi’nde hareketlilik dikkat çekici..

HASANKEYF’TE MANZARA

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf, yeni yerleşim birimi yakınındaki kültür adasına taşınacak eserlerle gündemde… Sessiz ve derin akan Dicle Nehri’nin su yönü, köprüye doğru kaldırılmış. Nehir içinde kurulan masalarda hafta sonu stres atanlar ve köprü başında seyirlik bölümünde demli çaylar eşliğinde Hasankeyf selfiesi yapanlar…

Nedense yerli yabancı konuklar, etrafa çoğunlukla su pet şişelerinden oluşan atıklar bırakıyor. Hele hele tarihi köprü dibindeki köyün daracık sokaklarında çöp dağları oluşmuş. Nereye bakarsan bak atık var.

Hasankeyf Belediyesi, eski yerleşim birimine yenisi de eklenince daha çok yeni Hasankeyf’in sorunlarını gidermeye çalışıyor.

Tarihi ilçenin giriş ve çıkışında keyfi park yapanlar, kazalara adeta davetiye çıkarıyor.

Yüz yıllık Hasankeyf çarşısı da son konuklarına Hasankeyf’in son hediyelik eşyalarını sunuyor.

Hasankeyf köprüsü ve devamındaki güzergah, tam anlamıyla bir kontrolsüz cadde olmuş. Atık dökene, kuralları ihlal edene kimse bir şey demiyor.

Hasankeyf’in kalbinin attığı eski çarşı merkezi ile Dicle Nehri kıyısı kadar bakımsız, berbat bir güzergah yoktur herhalde. Eskiden böyle değildi. Galibe eski yerleşim birimindekiler de artık yavaş yavaş tarihin gölgesinden ayrılmaya karar vermiş.

HASANKEYF’TEKİ İŞLETMECİLER

Hasankeyf’in Artuklu Hamamı, tadilat çalışması tamamlanan 5.000 yıllık köprü ve Sultan Süleyman külliyesinin olduğu alanda taşınma işini üstlenen firma, her tarafı öyle hoyratça kullanmış ki; sormayın gitsin.

İnsanlar ne nehir kıyısında ne de tarihi eserlerin geçeceği yol güzergahlarında yürüyemiyor.

Özellikle bazı dinlenme tesisleri ve çay ocakları, yolları küçük sehpalar ve taburelerle doldurmuşlar.

Hiç hoş olmayan bir görüntü hakim Hasankeyf’te.

Onlara bir el atılmalı.

İnsan ister istemez düşünüyor; tarihi ilçede bazı eserler için ciddi bir harcama yapılıyor ama bu eserlerin korunmasına yönelik maalesef ciddi bir adım atılmıyor…

*******

BELEDİYELERE İMAR AFFI ÖNERİSİ

Hükümet 24 Haziran seçimleri öncesinde ‘İmar barışı’ adı altında imar affı getirdi.

Bu uygulamanın özellikle Batman gibi hızla gelişen bir şehir için, daha doğrusu kenar semtlerde nasıl sorunlar doğuracağını zaman gösterecek.

Bu süreçte üzüldüğümüz bir başka konu ise; imar affından yararlanmak isteyen vatandaşların internet başvurularını yapmakta zorlanınca bunu fırsata çeviren uyanıkların ‘imar barışıyla’ ilgili bir sektör oluşturmasıdır.

Başvuruları internetten girerek iyi paralar kazanıyorlar.

Gerçi, Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bu konuda vatandaşları uyarıyor.

Ekonomik anlamda sorunu olmayanlar için bu alınan paralar hiç önemli değil. Ancak dar bir ekonomiyle ay sonuna zor ulaşanlar için ‘bilgilendirme masası’ imar affı için büyük fırsat.

Bu noktada İlçelerdeki Belediyelere de büyük görev düşüyor. Kuracakları 3-5 masayla bu konuda yerel yönetimlere gelen vatandaşa ücretsiz yardımcı olabilirler. Bizce bu konuda atacakları adımla siyaseten çokça prim yaparlar. Özellikle İlçe Belediye Başkanlarına duyurulur…