Hasankeyfliler, antik kent Hasankeyf’in, Ilısu-Veysel Eroğlu Baraj gölü altında kalmasından önce yeni Hasankeyf yerleşkesine taşındılar.

Raman Dağı’nın güney eteklerinde inşa edilen yerleşkeye taşınan Hasankeyfliler önemli sorunlarla karşı karşıya.

Ancak bu sorunların pek gündeme taşınmadığını gözlemliyorum.

Yeni yerleşkeye ‘Hasankeyf’ adının verilmesini bile doğru bulmadığımı açıkça ifade etmiştim.

Hasankeyflilerin çilesi devam ettiğinden, yeni yerleşkenin sorunları hakkında duyduklarımı kamuoyunun dikkatine sunmak istiyorum.

Gazeteci bir arkadaşıma da söylediğim sorunların ilgililerce dikkate alınması ve Hasankeyflilerin daha fazla mağdur edilmemesini dileyerek sorunlarını aktarıyorum:

**

**

KONUT MAĞDURLARI BİLE VAR...

Batman’ın antik kenti Hasankeyf’in, Ilısu-Veysel Eroğlu Baraj suları altında kalmasından önce yeni bir Hasankeyf inşa edildi.

Antik Hasankeyf’ten çok sayıda tarihi ve kültürel eserlerin taşındığı yeni Hasankeyf yerleşim yerinde devlete ait Kaymakamlık, Belediye vs resmi binalar dışında halka konutlar da yapıldı.

Yeni Hasankeyf’te hayat devam ederken önemli sorunlar da çözüm bekliyor.

Yeni Hasankeyf’in yığınla sorunu bulunmaktadır.

Yeni Hasankeyf yerleşkesinde en önemli sorunların başında Hasankeyf yerlisi olup, konut hakkından yararlanamayan vatandaşlardır.

300 dolayında hak sahibinin çeşitli bürokratik nedenlerle konut sahibi olmadığı ileri sürülüyor.

Edinilen bilgilere göre son üç yılda Hasankeyf’te oturma zorunluluğu şartı ile vatandaşlara konutlar verilirken, bürokrasideki bazı eksiklikler nedeniyle yaklaşık 300 ailenin mağdur olduğu belirtiliyor.

Bunlardan 55 ailenin memur olduğu ifade ediliyor.

Batman veya başka ilçelerde memur olarak görev yapan Hasankeyflilerin ikametlerini zamanında Hasankeyf’e taşıyamamaları yüzünden mağdur oldukları, hak dava eden memurların yargıya başvurdukları öğrenildi.

**

**

TURİZM SORUNLARI...

Yeni Hasankeyf yerleşkesinde en önemli sorun ise turizme bağlı işsizlik.

Bu önemli sorun pandemi ile birlikte daha da etkili olmaya başlamış.

Eskiden Dicle kenarında bir yerlerde kendilerine ait çardaklarla geçimlerini sağlayan nice aileler yeni yerleşkede mahrumiyetleri yaşıyormuş.

Bir gelir kaynağı olarak düşünülen kayıklar ve küçük tekne ile vapurların bir sisteme oturtulmaması da önemli bir sorun.

Turizmde yatların ve botların kullanımı, ruhsatı vs problem olarak çözüm bekliyor.

Turizme bağlı işsizlik rakamları ilçe sakinlerini gelecek için endişelendiriyor.

**

**

Yine Hasankeyf yeni yerleşkesinde içme suyunun oldukça kireçli olmasından kaynaklı olarak sorunlar yaşanıyor.

Mali durumları iyi olan Hasankeyfliler arıtma cihazları kullanırken, yoksulların ise arıtma cihazı satın alma problemleri yaşadıkları belirtiliyor.

Yeni yerleşke Baraj gölünün kenarında olmasına karşın herhangi bir seyir terasının kurulmamış olması, meydanın bulunmaması önemli problem olarak duruyor.

Çok sayıda Hasankeyfli vatandaş, “Yeni yerleşkemiz göl manzaralı ancak ne bir sahil oluşturulmuş, ne de bir yürüyüş parkuru. Deniz veya göl manzaralı bütün kentlerde, yerleşim yerlerinde sahil boyu oturma ve dinlenme alanları, parklar bulunurken, yeni yerleşkede bunun için bir adım atılmamış” diye konuşuyorlar.