**Tarihi ilçe Hasankeyf’te geçen yılın son aylarında Ilısu baraj gölü havzasındaki su, artık eskisi gibi akmıyordu. O sessiz ve derin akan Dicle, yerini durgun sulara bırakıyordu. Hasankeyf’in, o eski silueti çoktan değişti.

**Eski yerleşim biriminin can damarı olan tarihi taş köprü ile 60 yıllık köprü tamamen sular altında kaldı. Kale yolu olarak bilinen 200 yıllık çarşının bir kısmı ile Dicle’ye komşu olan ev ve mağaraların bir kısmı da çoktan sulara gömüldü. Nehre komşu olan köyler de artık sular altında.

HASANKEYF’İN SON MANZARASI
20 Yıl öncesinde Hasankeyf’in, bu manzarayla buluşacağına kimse inanmazdı. Hasankeyf’in yeni silueti; bir tarafta tarih diğer tarafta ise büyük bir baraj havzası.

Küçük Saray’ın dibindeki limana karşı yeni yerleşim biriminin yakasına da yeni bir liman daha yapılıyor.

Eski karayolu ile Dicle nehrine komşu olan İmam Abdullah Zaviyesi’nin bulunduğu yer de yavaş yavaş sulara gömülüyor. Yanı başındaki Kesmeköprü (Serpıre) dedikleri eski yerleşim biriminde tek-tük ev dışında yapıların tamamı sulara gömülmüş durumda.

Kim ne derse desin artık Hasankeyf’te yeni bir manzara var.

Hasankeyf, yeni bir evre yaşıyor.

Erken baharla birlikte kayısı ve diğer fidelerin çiçek açtığı Hasankeyf’te erken bahar, binlerce baraj gölü havzasında toplatmıştı.

Geçen Pazar güneşli havayı fırsat bilenler seyirlik bölümünün üst bölgesi olan Kesmeköprü (Serpire) ve İmam Abdullah Zaviyesi’nin bulunduğu tepelikte aileleriyle birlikte piknikteydiler. Kimi cep telefonuna sarılıp selfie yapıyordu kimi de Hasankeyf’in yeni manzarasıyla fotoğraf çekiyordu.

Mikrofonu uzattığımız yerli turistlerden farklı mesajlar alıyorduk.

Emekli eğitimci konuşuyordu; “Artık yeni bir Hasankeyf gerçeği var önümüzde. Neden Hasankeyf ikinci bir Marmaris olmasın. Buranın Halfeti’den daha geniş bir alanı var. Hasankeyf’te müthiş bir göl manzarası hakim. Hasankeyf kalesi iyi korunursa ve tadilattan geçerse güzel bir turizm potansiyeliyle buluşmuş olur. Tekne turları, su sporları ve konaklama mekanları, Hasankeyf’i bölgenin Kapadokya’sı yapar…”

Hasankeyf’in eski yerleşim biriminin manzarasını hüzünlü şekilde izleyen bazı konuklar da söz almadan edemiyordu:

“Hasankeyf’te taşınması gereken önemli eserler yeni Arkeoparka götürüldü. Elbette eski haliyle yeni manzarası arasında yorum yapılamaz. Ancak artık herkesin kabullenmesi gereken bir gerçek var. Hasankeyf’in yeni halini iyi anlatmalıyız. Eski yerleşim biriminin bir bölümü su altında kaldı. Fakat Hasankeyf kalesi ile Karaköy yolunun çevresinde daha binlerce mağara var. Bundan sonra kalede yapılacak restorasyon çalışmaları önemli.”

ZİYARETÇİ AKINI SÜRÜYOR
Tarihi ilçenin son halini görmek isteyen yöredeki halk, daha çok Cumartesi ve Pazar günleri Hasankeyf’i ziyaret ediyor.

Yüzlerce aile, geçen Pazar piknik yapmak için Hasankeyf’teydi.

Hasankeyf’in son konukları ise Dicle kıyısındaki Kesmeköprü, Urganlı, Kılıç ve Suçeken köyleriydi.

Hasankeyfliler, 2019’un son aylarında eski yerleşim birimine veda etmişti.

Onlar artık yeni yerleşim birimine adapte olmaya çalışıyor.

Dicle’ye yıllarca komşuluk yapan köylüler ise eski evlerinden bir bir ayrılıyor.

Yaklaşık 50 yıldır Kesmeköprü köyünde oturan 70 yaşındaki Cemil Tapkan, eski evinin yıkımıyla uğraşıyordu. Bir ara mikrofonu uzattığımızda içinden gelenleri söylüyordu Tapkan:

“20 Yıl önce Hasankeyf’te böyle bir manzaranın olacağını söyleselerdi asla inanmazdım. Ömrümün tamamı bu köyde geçti. Her sabah uyandığımda eski ve yeni köprüyü görürdüm. Bir de Kale karşımda olurdu. İki köprü de şimdi yok, kale duruyor. Küçük Saray da limana dönüştü. Köyümüze alternatif olarak bir yer tahsis edildi. Biz de o bölgeye gitmenin hazırlığını yapıyoruz. Gördüğünüz gibi eski evlerin tamamı su altında kaldı. Değişik duygular içindeyiz. Ne diyeceğimizi bilemiyoruz. Yine de yıllarca komşusu olduğumuz Dicle’den uzak kalmayacağız. Fakat Dicle nehrinin de eski akıntısı yok. Hasankeyf’te çok şey değişti. O eski Hasankeyf yok artık…”

Kısacası; Hasankeyfliler artık yeni Hasankeyf’e uyum sağlamaya çalışıyor.

Nehre komşu olan köylüler de yeni yerleşim birimindeki konutları bitirmenin derdinde.

Turizm yatırımını düşünenler ise tekne, su sporu ve farklı aktivitelere yönelik planlamanın içinde.

Yeni Hasankeyf’in son durumunu sizlere aktardık.

Kalın sağlıcakla.