**Hasankeyf’te bir dönem kapanıyor. 12 Bin yıllık antik kentte taşınan son eser Er-Rızık cami ve minaresinin gövdesiydi. Eski yerleşim birimi çoktan boşalmıştı, ancak 150 yıllık çarşının altından çıkan yeni tarihi eserler, son eserin taşınmasını geciktirmişti. Önceki gün de son eser, Kültürel Park’a taşındı…

**Uluslararası sanatçı Ahmet Güneştekin’in adını taşıyacak olan Çağdaş Sanatlar Müzesi’nin projesi, görücüye çıkıyor. Cuma günü ünlü mimar Emre Arolat ile gelecek olan Ahmet Güneştekin’in eserlerinin yer alacağı Müze, bu şehri sanatla ayrı bir yere taşıyacak.

HASANKEYF’TE BİR DÖNEMİN SONU
12 Bin yıllık tarihi içinde barından Hasankeyf’ten kopmak, ilçe sakinleri için hiç kolay olmadı.

Son 5 yılda taşınması kararlaştırılan 7 anıt eser, 1.5 yılda yeni yerleşim birimi yakınlarındaki ‘Kültürel Park’a taşındı.

3100 nüfus yazılı tabelanın halen girişinde bulunduğu o 55 yıllık emektar köprü de eski Hasankeyf’e veda etti. 1965 Yılında ulaşıma açılan o köprüden kimler geçmedi ki? Dicle nehrinde 2500 yıllık köprüden sonra en uzun ömürlü olan o köprü de önümüzdeki yılın ilk aylarında baraj sularının altında kalacak. Sadece o köprü değil, yine 50 metre ötesindeki Fahrettin Karaaslan’ın yaptığı 2500 yıllık tarihi köprü de kim bilir kaç yıl daha su altında kalacak.

Etrafı, Şanlıurfa’dan getirilen taşlarla güçlendirilen o tarihi köprü ile emektar köprünün kaderi aynı.

İki köprü de birkaç ay sonra Ilısu Baraj gölünün altında olacak.

Eski yerleşim biriminin altında ne tarihi eserler çıktı son süreçte. Er-Rızık camisinin duvarları ile minarenin gövdesinin götürüleceği güzergahta çalışma yapıldığında ne hanlar ne hamamlar gün yüzüne çıkmıştı.

Kim bilir ne tarihi eserler, yerin altında kaldı.

Hiç unutmuyorum…

1986 Yılında Kazı Başkanı Oluş Arık’ın dikkat çekici söylemleri vardı:

“Hasankeyf’in bu yerleşim birimi altında 4-5 eski şehir kalıntısı daha var. Buralara yeni konutlar yapılınca; eski şehir kalıntıları maalesef altta kaldı. Buradaki kazılar 20-30 yıl değil, İzmir-Efes gibi 300 yıl sürmeli…”

İşte eski bir arkeologun çarpıcı söylemleri bugüne nasıl da ışık tutuyor.

BAŞKAN KUSEN’İN HASANKEYF’E BAKIŞI

Tarihi ilçede son eser de taşınmıştı.

Eski yerleşim birimde kalanların sayısı ise iki elin parmak sayısından azdı.

20 Yılı aşkın süredir Belediye Başkanlığını sürdürdüğü Hasankeyf’te hüzün doluydu Abdulvahap Kusen:

“Eski yerleşim biriminde artık taşınacak eser kalmadı. Eski Hasankeyf’te taşınma işlemlerinin yüzde 90’ı tamamlandı. Eyyübi döneminde kalan Er Rızık camii taşınacağı yerde ilçe sakinlerinin ibadetine açık olacak. Hedefimiz önümüzde daha yaşanılabilir bir ilçe ile turizm odaklı projelere odaklanmak…”

Evet, Er Rızık camii ve minaresi tam 610 yıl sonra taşındı.

Eyyubi Meliki Ebu’l Mefahir Süleyman tarafından 1409 yılında Dicle nehri kıyısında yapılan o muhteşem yapıtın gövdesi artık Kültürel Park’ta. Taşınma yolcuğun ardından camiyi yeniden yapmak için de çalışmalar önümüzdeki yılın ortalarına kadar sürecek.

Son eserin taşınma anını izleyen Hasankeyfliler hüzün yaşadı.

Özellikle 80 yaşındaki Meyase Argun’un, tarihi caminin ardından döktüğü gözyaşı belki de o taşıma anının en çarpıcı karesiydi.

Evet Hasankeyf’teki son tarihi eser de Hasankeyf’in eski yerleşim birimine ‘Veda’ etti…

BATMAN’IN GURURU GELİYOR

Batman’ın gururu Ahmet Güneştekin ve ünlü mimar Emre Arolat, Çağdaş Sanatlar Müzesi’nin proje tanıtımı için Cuma günü Batman’da olacak.

Dünya sanatçısı Ahmet Güneştekin’in adını taşıyacak Çağdaş Sanatlar Müzesi bizi aylardır heyecanlandıran bu şehrin en önemli projelerden biridir.

Batman çayı kıyısına yapılacak ‘Müze Projesi’ni memleketinde kamuoyuna duyuracak gurumuz Güneştekin, üzerine düşeni yaptı, yapmaya da devam ediyor.

Bir yılı aşkındır görev yaptığı bu şehri çok seven Vali Hulusi Şahin’in, bu şehrin gururu Güneştekin’e verdiği desteğe teşekkürler.

Batman’ın uluslararası sanatçısının, memleketinde yapacağı ‘Müze Projesi’yle bu şehrin artık sanatla ayrı bir yere geleceği kesin…

Cuma günü ünlü mimar Emre Arolat ile Müze projesini tanıtacak Güneştekin ve Vali Şahin’e çok teşekkür ediyoruz.

İyi ki varsınız…