*Dün sabah telefonumuzun ucunda dünya sanatçısı Ahmet Güneştekin vardı. Şu günlerde Güneştekin yeni Hasankeyf’e yönelik yeni bir proje hazırlığında. Tarihi ilçe Hasankeyf’in mevcut doğal yapısının bozulmaması için Güneştekin, önümüzdeki günlerde elit bir çevreyle antik kente konuk olacak. Ve bu Hasankeyf’te heyecan yaratacak projeyi de açıklayacak…

*Memlekette istekler bitmiyor. İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı kararı Batman Çağdaş’ın son dakikasında öğrenen bir okur yakınıyordu bize; “Sizin haberinizden sonra Diyarbakır’a gidemedim.” Bir diğer okurumuzun yakınması bir başka; “Bölge Devlet Hastanesinde korona tedavisi görüyorum ama Dedaş kaçak ekipleri karantinada olan evimde arama yapıyor...”

HASANKEYF, UZUNGÖL OLMASIN…

Dünya sanatçısı Ahmet Güneştekin, yıllar önce ilk sergisini Hasankeyf’in eski kale girişindeki mağarada açmıştı.

O mağaradan dünyaya açılan Güneştekin, Hasankeyf’e ahde vefa görevini de farklı projelerle yerine getirmeye çalışıyor.

Önümüzdeki günlerde ünlü mimar Emre Arolat, gazeteci dostlarından İsmail Küçükkaya ve Ertuğrul Özkök’ün de aralarında bulunduğu önemli simaları Hasankeyf’e getirmeyi planlayan Güneştekin, sorularımızı yanıtlıyordu.

Güneştekin, Batman’a düşündüğü ‘Müze projesinden önce ‘Kültürel ve Sanatsal’ bir projeyi de tarihi Hasankeyf’te hayata geçireceğini söylüyordu ve ekliyordu:
 “Hasankeyf’te mevcut kalan doğal yapıyı korumak için sürpriz bir projem var. Yakında dostlarımla bu sürpriz projeyi Hasankeyf’te açıklayacağım. Hasankeyf, Uzungöl gibi olmasın istiyorum. Uzungöl, son yıllarda beton yığınına dönüştü. Hasankeyf’in de Uzungöl gibi çirkin yapılara bürünmemesi için şimdiden üzerime düşen örnek bir projeyi hayata geçirmek istiyorum.”

Güneştekin, tarih dostu bir sanatçı.

Birçok ülkede eserleri görücüye çıkan uluslararası sanatçımızın şimdi de Hasankeyf’e yönelik hayata geçirmek istediği yeni proje şimdiden tarihi ilçede de heyecan yarattı…

****

VATANDAŞ YAKINIYOR

Dün sabah gazetemizin bürosunun telefonu uzun uzun çaldı.

Okurlarımızdan biri daha ‘Alo’ demeden başladı yakınmaya;

“İnternette haberinizi okudum. Batman’ın giriş ve çıkışları yasaklanmış. Bu karar nereden çıktı? Diyarbakır’a seyahatim vardı ama haberiniz programımı alt üst etti…”

İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun önceki akşam çıkan kararını okurumuza hatırlattık ama nafile o bize tepkisini dile getiriyordu.

Oysa korona virüs tedbirlerinin yeniden alındığı bir dönemde; bazı kararlar o kadar okurlara ağır geliyor ki, sormayın gitsin.

Dün sabah yine Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde korona virüs tedavisi gören bir okurumuzun telefonuna yanıt verdik.

Bağlar Mahallesi’nde karantinaya alınan evine DEDAŞ kaçak ekiplerinin kontrol yapmasından rahatsızlığını dile getiren vatandaş bakın neler anlatıyor:

 “12 Gündür korona tedavisi görüyorum. Bu salgına nasıl yakalandığımı ben de bilemiyorum. İki taziyeye gittim, bir de kuaförümde tıraş oldum. Bu salgına nasıl yakalandığımı ben de bilemiyorum ama eşim ve ben şimdi tedavi görüyoruz. Hastanede olduğumuz bir dönemde evim karantinaya alındı. Böyle bir süreçte DEDAŞ kaçak ekiplerinin evimde nasıl kaçak elektrik kontrolü yapmalarına akıl erdiremiyorum? Hastaneden çıkalım, evimin dört bir yanını kontrol etsinler. Rahatsız olmam fakat kimsenin evde olmadığı bir dönemde böyle bir uygulamanın yapılması doğrusu beni hayretler içinde bıraktı. İlgili kurumun yetkililerini empati yapmaya davet ediyorum.”

ÖNCELİKLİ SORUN YENİ HASTANE

Mevcut 375 yataklı Batman Bölge Devlet Hastanesi’ni durumunu yaza yaza dilimizde tüy kalmadı.

500 Yatak kapasiteli hastanenin artık bu şehrin öncelikli sorunlarından biri olduğunu dile getiriyoruz.

Okurlarımız, hemen her gün bu önemli sağlık yatırımının gecikmemesi için bizi uyarıyor.

İşte yine duyarlı okurlarımızdan Münevver Başkale yazmış:

“Bu salgın hastalık belki daha uzun bir zamana yayılacak. Korona virüs nedeniyle Bölge Devlet Hastanesi başta olmak üzere özel hastanelerde de onlarca hasta tedavi görüyor. Bu nedenle Batman’ın ihtiyaç duyduğu 500 yatak kapasiteli yeni hastanenin ihale hemen gerçekleştirilmeli. Bu yatırımın artık bu yıl temelinin atılmasını istiyoruz. Diğer yatırımlarda Batman’a gerekli fakat 500 yatak kapasiteli hastane Batman’a acil bir ihtiyaçtır. 6 Yıldır bu yatırımın yapılmasını bekliyoruz. Batmanlılar çevre illerin hastanelerine gitmekten bezdi. Batman’ın yeni hastanesi ile birlikte gündemde olan Elazığ’da 1050 yatak kapasiteli hastanenin hizmete açılmasının üzerinden aylar geçti. Şanlıurfa’da bin yatak kapasiteli yeni şehir hastanesi de tamamlanmak üzere. Biz hala yeni hastanemizin bu yıl temelinin atılmasını bekliyoruz.”

Evet, Batman artık yeni sağlık yatırımının gerçekleşmesini dört gözle bekliyor.

500 Yatak kapasiteli hastanenin de yeni Kadın Doğum ve Çocuk hastalıkları hastanesi gibi uzun bir süre alınmaması için de şimdiden bu projenin takipçisi olmak gerek.

Kalın sağlıcakla…