* Batman, hafta sonu hareketliydi. Hasankeyf’te geniş güvenlik önlemleri vardı, Beşiri-İkiköprü'de ise aralarında husumet olan iki ailenin çocukları yüzünden başlayan tartışma ölümle sonuçlandı. Bölgedeki acılara bir yenisi daha eklendi. İkiköprü’nün kaderi midir nedir hep böyle acı haberlerle gündeme geliyor...

* Tarihi ilçe Hasankeyf'e alternatif olan yeni yerleşim birimindeki konutlara taşınma süreci başladı. İl Genel Meclis üyesi Ömer Güzel, Hasankeyflilerin bugüne dek hep çile çektiklerine dikkat çekiyor: “Hasankeyfli artık yeni yerinde rahat bir yaşam istiyor…”

HASANKEYF’TE HAREKETLİ GÜN
Yaz sıcağında havanın gölgede bile 45 dereceyi bulduğu Hasankeyf’te her mevsim yerli ve yabancı konuklar olur.

Dicle nehrinin esintisiyle sıcak yaz mevsiminde Hasankeyf yine de konuklarını ağırlar.

Geçen Cumartesi günü Hasankeyf kalabalık günlerden birini yaşadı.
“Dicle’ye atlayış” eylemi öncesi güvenlik önlemleri had safhadaydı. Milletvekillerinin de aralarında olduğu kalabalık bir heyet, daha sonra Midyat-Mardin yol ayrımı güzergahında basın açıklaması için yola çıkmıştı.

Hasankeyfli ise yeni yerleşim birimine taşınmak için artık gün sayıyor.

İlçe sakinleri, kuraları çektikleri yeni evlerinin eksikliklerini gidermenin derdinde.

Eski ilçe merkezindeki üç mezarlıktan 500’e yakın mezar, yeni yerleşim alanındaki mezarlığa taşınmış… Şeyh Ali mezarlığı bitişindeki kahvede sohbet ettiğimiz Hasankeyfli eski bir politikacı anlatıyordu: “Eski mezarlıklardaki yakınlarımızın mezarlarının taşınma işlemleri aylar öncesinde yapılmıştı. Ölülerimizin mezarları yeni yerleşim birimine gidince artık bizim de burada kalmamızın pek bir anlamı kalmadı. Bu yılın sonuna kadar ilçe sakinlerinin tamamı yeni yerleşim biriminde olacak.”

Hasankeyfliler belki de son Kurban bayramını geçirecek tarihin gölgesinde.

YENİ YERLEŞİM BİRİMİNE DOĞRU
Aylar öncesinde konut kuralarını çeken Hasankeyfliler, anahtar teslimi aldıkları yeni evleriyle ilgileniyorlar.

Yeni yerleşim biriminde 800’e yakın konut var. Sonradan ilave edilen konutların yapımı da tüm hızıyla sürüyor.
İl Genel Meclis üyesi Ömer Güzel, Hasankeyflilerin yeni yerleşim biriminde rahat etmek istediklerini söylüyordu: “4 Mahalleden oluşan yeni Hasankeyf, birkaç yıl içinde belki de bölgenin en güzel ilçesi olacak. Konutlara taşınma süreci başladı. Yalnız şu anda konutlarda eksiklikler var. Konut sahipleri eksikliklerin giderilmesini bekliyor. Hasankeyfli artık yeni yerleşim biriminde rahat bir yaşam görmek istiyor. Çünkü Hasankeyfli hep çile çekti.”

Yedi tarihi eserin taşındığı yarım adadaki ‘kültürel parkta’ eski cami ile minarelerin yükseldiğine de dikkat çekiyordu Güzel: “Hasankeyf'i turizmde bir numara yapmak istiyoruz. Yine tarihin yanındayız. Tarihi eserler ile Dicle nehrine komşu sayılırız. Hasankeyf'i turizme daha iyi yere taşınabilmek için şimdiden turizm ağırlıklı projeleri hayata geçirmek istiyoruz.”

TOPRAK AKAN DİCLE
Suçeken köyü yol virajından Hasankeyf'in yeni yerleşim birimine olan mesafe 12 kilometre.
Yıllarca Dicle nehri kıyısına komşu olan Suçeken, Urganlı ve Kılıç köyleri de artık Hasankeyf'in yeni yol güzergahına taşınıyor. Bu üç tarihi köy için gerekli alt yapı çalışmalarına start verilmiş.
Üç köyün alt yapısı tamamlanmak üzere.
Konutların yapımına da önümüzdeki günlerde başlanılacak.
Yeni yol güzergahından Dicle nehrin kuşbakışı bakılınca manzara korkunç.
Vahşi sulama tekniğiyle sulanan mısır tarlalarından akan su-toprak Dicle nehrinin o berrak suyunun rengini çoktan değiştirmiş. Tabiri caizse Dicle toprak akıyor. O güzelim nehir kıyısındaki en verimli topraklar Dicle'ye akıyor. Çevre ve doğa SOS veriyor.

O mükemmel Dicle nehrinin berrak akan görüntüsü şimdilik fotoğraflarda kaldı.

İKİKÖPRÜ’DE KAN AKTI
Beşiri’nin İkiköprü (Aviske) beldesinde korkunç bir olay yaşandı geride bıraktığımız Cumartesi.

İki komşu aile geçmişten kaynaklanan bir husumetten ve çocuklarının başlattığı kavga maalesef ölümle sonuçlandı.
Aviske'nin kaderi midir nedir yıllar öncesinde de benzeri vakalar yaşanmıştı.
Evleri bitişik iki ailenin çocuklarının arasında başlayan ve ardından büyüklerinin de karıştığı korkunç olayda 63 yaşındaki bir vatandaş hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı. Bir kız çocuğu iki kişinin ise sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

Yazık çok yazık.

25 Yıl önce de yine o beldede benzeri bir vaka yaşanmıştı.

İki aile beldeyi terk etmişti, o ailenin dramına şimdi de iki yeni aile daha eklendi.
Yazık oluyor insanlarımıza. Bir incir kabuğunu doldurmayacak meselelerden ailelerin böyle vahim olaylarla karşılaşması insanı düşündürdükçe düşündürüyor.

Haftanın biriktirdikleri özetle bunlardı.