**Semt pazarında çekilen bu kareler, yürek burkuyor. Aralarında sığınmacı ve bazı memurlarının da eşlerinin bulunduğu dar gelirli kadınlar, tezgahların kaldırılacağı sırada atık sebze-meyveleri topluyor.
ATIKLAR ONLARIN
Gıda Bankası’nın her ay açlık sınırında 650 dar gelirlinin gıda ihtiyacını karşıladığı Batman’da, semt pazarında topladıkları atık sebze ve meyveleri evlerine götüren kadınlara her gün yenileri ekleniyor. Suriye, Irak ve Afganlı sığınmacıların yanı sıra aralarında bazı memur eşlerinin de bulunduğu dar gelirli kadınlar, tezgahlar toplanıldığı sırada atık sebze-meyveleri adeta kapışıyor. Esnafların geride bıraktığı dökülen, ezik ve darbeli sebzeler arasında iyileri seçmeye çalışan kadınlar, topladıkları meyve ve sebzeleri sofralarına götürmeye mecbur olduklarını söylediler.
21. YÜZYILDA TABLO BU
AB’ye girmeye mücadele ettiğimiz 21. Yüzyılın şu günlerinde yaşanan tablo karşısında şaşkınlığı gizlemeyen bazı yurttaşlar, kentte  alım gücü azalanların AVM’ler yerine artık semt pazarlarını tercih ettiklerini belirttiler.
UTANÇ FOTOĞRAFI
Fotoğraflarının çekilmesini istemeyen bazı kadınlar; “Lütfen çekmeyin. Ayıp olur. Bizi tanıyanlar olabilir” diyerek yaşadıkları insanlık dramını gizlemeye çalışıyor. Dargelirli kadınların ‘utanç fotoğrafı’ petrol kenti Batman’da sosyo-ekonomik gelirin hangi seviyelerde olduğunu gözler önüne seriyor.



YÜREK SIZLATAN MANZARALAR
Kentin 25 bin nüfuslu Kültür mahallesinde hafta sonları kurulan semt pazarında ‘utanç tablosu’ devam eden manzaralar, sadece çöpten yiyecek temin eden kadınlarla sınırlı değil. Sokaklarda yurttaşlardan para isteyen, mendil satıp ailesine katkıda bulunan, pet şişelerle ailesinin geçimini sağlayan ve daha nice yürekler sızlatan manzaralarla her gün karşılaşmak mümkün.
TEZGAHTA KALANLAR DARGELİRLİLERE
Yaklaşık dört yıldır semt pazarında çalışan Yusuf Karakaya, karanlık çökünce dar gelirli kadınların gözlerinin tezgahlarda kalan sebze-meyve de olduğunu ifade etti. Çöpe atılacak domates, salatalık, üzüm, biber ve diğer ürünleri dar gelirli kadınlara verdiklerini söyleyen Karakaya; “Ellerinde poşetlerle dolaşan kadınlara ‘yenilebilecek’ ürünleri ücret talep etmeden veriyoruz. Onların durumu ortada. Dargelirli kadınlar arasında sığınmacılar ile iki yakasını bir araya getirmeyecek durumdaki bazı memurların eşleri de var” dedi.


Editör: TE Bilişim