*Batman’da ‘yeşil altın’ denilen fıstığın hasadı yaklaştıkça tarlalardaki önlemler de arttı. Ellerinde av tüfekleriyle fıstık bahçelerinde dolaşan çiftçiler, ağaçlardaki mahsulün çalınmaması için gece-gündüz nöbet tutuyor.

BAHÇELERDE ÖNLEMLER ARTTI
Son dönemlerde fıstık üretiminde artışın olduğu üçüncü il olan Batman’da, bu ürünün hasat dönemi yaklaştıkça bahçelerdeki güvenlik önlemleri de arttı. Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Yenipınar, Deveboynu, Yarımtaş, Atbağı ve Ayrancı köylerinde arazi sahipleri fıstık bahçelerinde av tüfekleriyle 7 gün, 24 saat nöbet tutuyor. Şüpheli gördükleri şahıslar ile tanımadıkları şahısları gördüklerinde Jandarma’yı arayarak ihbarda bulunduklarını belirten Deveboynu köy sakinlerinden Hamdullah Aba, “Fıstığın yetişmesi için yıllarca bekliyoruz,  hasat dönemi gelince de hırsızların gelip çalmamaları için arazimizden ayrılmıyoruz” dedi.

“BAHÇELERE TANIDIK OLMAYANLAR YANAŞAMIYOR”
Hasat döneminde bazen 7-24 uykusuz kalarak nöbet tuttuğunu söyleyen İdris Aba, şunları kaydetti; “Fıstık bahçelerinde bir yılın emeğinin heba olmaması için buradayız. Çevre köylerde fıstık bahçelerinde hırsızlık haberini duyunca araziden ayrılmıyoruz. Sağolsun, Jandarma ekipleri de özellikle geceleri devriye atıyor. Buraya tanıdık olamayanlar yaklaşamıyorlar. Biz şüpheli birilerini görünce hemen Jandarma’ya haber veriyoruz. Fıstık hasadına önümüzdeki ayın ortalarında başlanacak. Olgunlaşan fıstıkların çalınmaması için bazen uykusuz da kaldığımız oluyor. Hırsızlar tarlalarda çiftçiyi görmeyince kendi malları gibi gelip çalıyorlar. Biz de onlara engel olmak için buradayız.”

TATİLE GELDİ, BAHÇEDEN AYRILMIYOR
26 Yıl önce Beşiri ilçesinin Deveboynu köyünden Almanya’nın Bochum şehrinde oturan Selman Sezgin, tatilini geçirmek için Türkiye’ye geldiğini söyledi. 2-3 Ay süreyle tatilini Deveboynu köyünde geçiren Sezgin, “Köy sakinlerimiz, katma değeri yüksek olan fıstığa yöneldi. ‘Yeşil altın’ olarak bilinen fıstık iyi de prim yapıyor. Gaziantep ve Siirt’ten sonra Batman fıstık üretiminde iddialı bir il oldu. Daha önce hububat ağırlıklı ürünlerin yetiştiği arazilerde artık fıstık yetişiyor. Köyümüzün çevresi kayalık olduğu için bu ürünün buraya ekilmesi isabetli oldu. Arazilerde hırsızlarla baş etmenin en iyi yönetimi de hasat öncesinde araziden ayrılmamak. Ben de yakınlarımın nöbet tuttuğu tarlalarda onlara eşlik ediyorum” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim