** Batman Çevre Gönüllüler Derneği, ‘2013 çevre raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Dernek Başkanı Recep Kavuş: “Batman 2013 yılı içerisinde hava kalitesi açısından en kirli illerden biri olurken, mevcut yeşil alanlar zarar gördü, kentte betonlaşma da hızla sürdü” dedi.


“YEŞİL ALANLAR ZARAR GÖRDÜ”

Batman Çevre Gönülleri Derneği, 2013’ün çevre durumunu masaya yatırdı. Cumartesi günü dernek binasındaki toplantıda Çevre Gönülleri Derneği Başkanı Recep Kavuş, 2001 yılından beri temiz bir çevre için mücadele ettiklerini söyledi. Batman’ın 21 maddelik çevre raporuna dikkat çeken Kavuş, şöyle konuştu; “Tüm doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği, eko-sistem bütünlüğü içerisinde sürdürebilirlik açısından korunması temel amacımız. Tehdit altındaki tabiat güzelliklerini kurtarmak, gelecek nesillere yaşanılabilir bir doğa bırakmak, hatalı tarım teknikleri, ormanlık alanlarının yok edilmesi, doğal varlıklara zarar veren unsurlara karşı çalışmalar yürütüyoruz. 2013 yılı çevre açısından dünyada, ülkemizde ve kentimizde bir çok ihlalin yaşandığı bir yıl oldu. Batman 2013 yılında hava kalitesi açısından en kirli illerden biri olurken, mevcut yeşil alanlar zarar gördü.”


22 MADDELİK RAPOR
Çevrecilerin 22 maddelik raporunda kentin çevre sorunlarına dikkat çekildi. Raporun bazı maddeleri şöyle; - Sanayi kuruluşlarından kaynaklı, motorlu taşıtların egzoz gazları ve kış mevsiminde ısınma amaçlı yakacaklardan dolayı yaşanan hava kirliliği yoğun bir şekilde halk sağlığını tehdit etmektedir.Yıl içerisinde kirliliğin önlenmesi için doğal gazın konut ve meskenlerde yaygın hale getirilmesi, sanayi kuruluşları içerisinde önemli bir yer tutan TÜPRAŞ rafinerisinin doğal gaza geçmesi, konut ve evlerin ısınmasında kullanılan yakıtların denetimlerinin sıklaştırılması, yanlış yakma tekniklerinin uygulanmasında hassas davranılması ile ilgili girişim ve uyarılarımız oldu. - TPAO ve TÜPRAŞ’ın atık sularının düzenli bir şekilde arıtılmadan iluh deresinde açıkta akıtılmasından dolayı insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi devam etti, Bu yönde dernek olarak geçmişte sorunu yargıya taşımıştık. AHİM’de eski Başkanlarımızdan Hasan Argünağa’nın açtığı dava devam etmektedir. - Batman barajı havzası ve nehrinde 2013 yılı içerisinde ciddi manada kirlilik oluştu. bu çerçevede uzman bir komisyonla alan çalışması yapıldı rapor hazırlanmaya başlandı. - 2013’te kentin Betonlaşmasına yol açacak karar, uygulama ve projeler devam etti. - TPAO, Petrol arama çalışmalarında çevreyi kirliliği devam etti. Raman’da petrol sahalarında yaratılan kirlilik ile ilgili basın açıklaması yapıldı ve savcılığa suç duyurusunda bulunularak sorun yargıya taşındı. - Anızınların bilinçsiz bir şekilde yakma yolu ile imha etmek yöntemi yüzünden büyük bir çevre felaketi yaşandı. Dernek olarak ile ilgili STK lar’la toplantı yaptık, hazırlanan rapor Vali ziyaret ederek kendisine verildi. - Hasankeyf dicle nehrini tehdit eden Ilısu barajı yapımı Danıştay 4. Dairesi tarafından ÇED gerekçesi ile durdurulmasına rağmen devam etmekte, Dernek olarak yıl içerisinde doğa derneği ile birlikte eylem ev etkinlikler düzenledik.”

Editör: TE Bilişim