YENİ YASAKLAR BAŞLADI
İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle yeni kısıtlamaların detayları belli oldu. Korona tedbirleri kapsamında hafta içleri her gün 21.00’den sabah 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlandı. Hafta sonları ise Cuma günleri saat 21.00'de başlayacak, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00'de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Sokağa çıkma kısıtlaması süresince üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla kimi kurum ve kuruluşlar ve buralarda çalışan kişiler kısıtlamadan muaf tutulacak.

HAFTA SONU AÇIK OLACAK İŞLETMELER
Kısıtlamanın olduğu cumartesi ve pazar günleri market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00­ ile 17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altında bulunanlar hariç, vatandaşlar, zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidip gelebilecek. Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabilecek. Cumartesi ve Pazar günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacak. Vatandaşlar, ekmek ve unlu mamul ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla ikametlerine yürüme mesafesinde olan fırına gidip gelebilecekler. Fırın ve unlu mamul ruhsatlı iş yerlerine ait ekmek dağıtım araçlarıyla sadece market ve bakkallara ekmek servisi yapılabilecek, ekmek dağıtım araçlarıyla sokak aralarında kesinlikle satış yapılmayacak.

İŞYERLERİ 20.00’DE KAPANACAK
Lokanta ve restoran tarzı iş yerleri, sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu cumartesi ve pazar günleri 10.00­20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet sunmak üzere açık olabilecek. Yeni bir karar alınıncaya kadar ülke genelinde hafta içerisinde yer alan günlerde 21.00­05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. İlk uygulama olarak 1 Aralık Salı günü saat 21.00’de başlayıp 2 Aralık Çarşamba günü saat 05.00’te bitecek şekilde tüm vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlaması getirilecek. Bundan sonraki haftalarda da Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri uygulama belirtildiği şekilde devam edecek. Sokağa çıkma kısıtlamasındaki getirilen sürelere uymak için istisna getirilenler dışındaki tüm iş yerleri hafta içi saat 20.00'de kapanacak. Kısıtlama getirilen süre ve günlerde zorunlu hallerde şehirlerarası seyahatlere izin verilecek.

CENAZE VE NİKAH
65 Yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşların şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanmaları kısıtlanacak. Şehir içi toplu ulaşım araçlarında yaşanan yoğunluğun azaltılması amacıyla ilgili mahalli idarelerce alınması gereken tedbirler İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarınca belirlenecek. Cenaze namazlarının vefat edenlerin yakınları dahil en fazla 30 kişi ile kılınacak. Nikahlar ve nikah merasimi şeklindeki düğünlerin de gelin ve damadın yakınları dahil en fazla 30 kişi ile düzenlenecek.

AVM’LERDE HES KODU ZORUNLULUĞU
Evlerde gün, mevlid, taziye, yılbaşı kutlaması gibi toplulukların bir araya geleceği etkinliklere müsaade edilmeyecek. Her AVM ve semt pazarı için aynı anda kabul edilebilecek müşteri sayısı, İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararı ile ayrı ayrı belirlenecek. Ayrıca AVM'lerde ve semt pazarlarında daha önceki genelgelerde belirlenen kuralları/alınan tedbirleri takip etmekle sorumlu AVM Kovid­19 sorumlusu ve pazaryeri yöneticileri ile zabıta/kolluk birimleriyle denetimler eksiksiz yapılacak. AVM'lere girişte çalışanlar ve müşteriler için HES kodu zorunluluğu getirilecek ve gerekli sorgulama yapıldıktan sonra herhangi bir olumsuzluğa rastlanmayan çalışan veya müşterinin AVM'ye kabul edilecek. Ana sınıfı ve ana okullarının faaliyetlerine ara verilecek. 50 ve daha fazla çalışanı olan iş yerlerinde; iş yeri hekimi gözetiminde, mevcut iş güvenliği uzmanı veya bulunmadığı durumda görevlendirilecek bir personel tarafından salgın tedbirlerinin uygulaması sıkı bir şekilde denetlenecek. (DHA)

Editör: TE Bilişim