“ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİNİ KURMAK İSTİYORUM”
Dünyaca ünlü Batmanlı sanatçı Ahmet Güneştekin’in sanat hayatını anlatan ‘Işığın Mitolojisi’ belgeselinin galası, Belediyesi Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezi’ndeydi. Vali Hulusi Şahin, Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy, Ak Parti Belediye Başkan adayı Murat Güneştekin, Batman eski Milletvekili Emin Ekmen, Uluslararası sanatçı Ahmet Güneştekin ve ailesi, gazeteciler Ertuğrul Özkök, Balçiçek İlter, Mehmet Yakup Yılmaz, Haluk Nayman, Selçuk Ramazanoğlu, İnci Aksoy, Mehmet Akif Beki, İsmail Küçükkaya, Uğur Kuru, Ünal Demirkaya ve Batmanlı sanatseverler katıldı. ‘Işığın Mitolojisi’ belgeselinin gala gösterimiyle başlayan program, gazeteci Balçiçek İlter’in moderatörlüğünde Ertuğrul Özkök, Akif Beki ve İsmail Küçükkaya, Güneştekin'in sanat hayatının ele alındığı söyleşiyle devam etti. Batman'ın sanat hayatında önemli bir yeri olduğunu ifade eden Güneştekin ise; “Batman'a Çağdaş Sanatlar Müzesi kazandırmak istiyorum” dedi.

ÖZKÖK: “GÜNEŞTEKİN, TÜRKİYE’YE
ÇOK ŞEY KATAN SANATÇI”
Hürriyet Gazetesi yazarlarından Ertuğrul Özkök, Gala’da sanatçı Ahmet Güneştekin’in sanattaki başarısına dikkat çekti.  “Galiba Yaşar Kemal ile benim Ahmet’le tanışmamız aynı şekilde oldu” diyen  Özkök, şöyle devam etti: “Bir sanatçının eserleri olduğu bir salonda yürürken ilahi bir şey geliyor birden durup kalıyorsunuz. O yüzden Ahmet’le tanışmamızdan sanki öyle tam tarif edemediğim bir buluşma gibi. Bir yerde bir işaret geldi gibi orada Ahmet’le tanıştım. Ahmet’in adını duyuyordum ama o eserin Ahmet Güneştekin’in olduğunu bilmiyordum. Dedim ki burada bir eser olduktan sonra başka neresi gezilecek diye. O sırada birisi yanıma ‘ben’ dedi Ahmet Güneştekin. Ahmet’le orada arkadaş olduk. Ahmet’le arkadaşlığımız sanat eseriyle başladı. Ama hayatıyla devam etti. Çünkü bir hafta sonra buluştuk. Ben Bulgaristan’ın İzmirli göçmeniyim. Ahmet ise Batmanlı. İkimizi birleştiren o kadar çok şey vardır ki; dedim bizim yetiştiğimiz sokaklar bizim kaderimiz değildir. Ahmet Güneştekin’in eserleri dünyanın önemli yerlerinde sergilendi. Gerçekten Ahmet, Türkiye’ye çok şey katan bir sanatçıdır.  Ahmet Güneştekin’in dünya çapında bir sanatçı haline gelmesi gerçekten Batman için de bir şanstır.”

BEKİ: “BENİ EN ÇOK ETKİLEYEN AHMET’İN HİKAYESİ”
Karar Gazetesi yazarlarından Akif Beki, sanatçı Güneştekin’i farklı bir bakışla değerlendirdi. Yazar Beki: “Ahmet’in bir derdi var, derdi de hikâyesini anlatmak. Renklerin, desenlerin çarpıcılığı yanında ve arkasında bir hikâyesi var. Belselde de hepsinin arka planını bize izletti. Beni de en çok etkileyen Ahmet’in hikâyesiydi. Yani hangi şartlarda doğdu? Neresinden duyduğu kulağımda kalan sözlü gelenek anlatılarını daha sonra yeniden Anadolu’yu yeniden keşfe çıkarak, bütünlediğini orada geleneğini yansıttı. Güneştekin, hayatımıza sadece sanatçı olarak girmiyor, sağlam bir dost kazanıyorsunuz. Sözüne güvenilir, mert arkanı dönebileceğin bir dost demek. O açından başarılarıyla gurur duyduğumuz bir dosta dönüştü” dedi.

KÜÇÜKKAYA: “GÜNEŞTEKİN, FAZIL SAY OLACAKTIR”
Yerel basının dostu İsmail Küçükkaya, ‘Çalar Saat’te’ Batman’ın ilk günlük gazetesi Batman Çağdaş’ı konuk ettiğini söyledi. Gazeteci Küçükkaya, şunları kaydetti: “Benim Ahmet Güneştekin ile Batman akışım biraz tersten oldu. Bunu bir sır olarak vereyim. Ahmet Güneştekin’i, Batman sayesinde tanıdım. Altı yıldır ‘Çalar Saat’ı yönetirim. Şimdi ‘Çalar Saat’e en çok kullandığımız üç İl ve iki sanatçı. Bütün programlara baktığımız zaman birinci sırada İzmir, İkinci sırada Batman, Üçüncü sırada Tunceli var. Programımda bu iller çok geçiyor. İki de sanatçı var. Bir tanesi Ahmet Güneştekin diğeri ise Fazıl Say. Buradan biz Türkiye okumasını yapıyoruz. Batman’ın son 20 yılın sosyolojik gelişimi kafayı biraz takmış gibiyim. Şu anda Batman’ın geldiği noktayı da biraz mucizevî bir gelişme olarak tanıyorum. Batman şimdi mucizevi bir gelişme yaşıyor. Ben Batman üzerinde çalışırken, hep Ahmet Güneştekin karşıma çıktı. Dünyada 200-300 yıl sonra bizler olmayacağız ama Ahmet Güneştekin ve Fazıl Say olacaktır. Türkiye’de yaygın basın resmen dibe çakıyor. Batman’da en çok Batman Çağdaş Gazetesini veriyoruz. Batman Çağdaş gazetesi ekranlarda çıktığı için tüm Türkiye biliyor. Yerel gazeteleri bu nedenle önemsiyoruz.”

GÜNEŞTEKİN: “BU COĞRAFYADA BÜYÜDÜM”
Sanatçı Ahmet Güneştekin, dostlarının kendisini anlatınca iyi işler yaptığına inandığını söyledi. Güneştekin, şöyle devam etti: “Hiç birimizin gideceği başka bir yer yok. Biliyorsunuz, dünyanın birçok ülkesinden tanınan bilinen bir sanatçıyım. Avrupa’nın her hangi bir ülkesinde de yaşabilirim. Ama ben düşlerimi bu coğrafyada kurdum. Bu coğrafyada büyüdüm. Hiç bir zaman sırtımı dönmedim. Hiçbir zaman buradaki hikayelerden renklerden kopmadım. Ailemden, dostlarımdan kopmadım.  Benim misyonum bu. ben bunun için dünyaya geldiğimi düşünüyorum. Benim zamanım tamamen çalışma ve üretme ile geçiyor. Yani hayatın her alanı öğretilerle bilgilerle doludur. Bugün dostlarımın beni, anlatması çok az insana kısmet olur. O açıdan gerçekten çok şanslıyım. Bu belgesel bir çok Avrupa şehrinde izlenecek. Belgeselin ilkinin burada izlenmesini istedim. Ben bu coğrafyaya çok şey borçluyum. Amacım Hasankeyf’e bir müze kazandırmak. Bunun çalışmalarını yaptık. Ben sanatımla bu projeyi destekleyeceğim. Umarım, bu hayalimiz de gerçekleşir.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim