*Bölgede silahların tekrar gün yüzüne çıkması, üç yıldır bölgeye yatırım için yeni proje hazırlayan iş adamlarını olumsuz etkiledi.

İŞ DÜNYASI KARAMSAR

Üç yıl süre ile bölgeye yeni yatırımlar için gelen heyetlerin azalması, iş dünyasını karamsarlığa itti. Her mevsim inşaat sektörünün prim yaptığı Batman’da gayrimenkul fiyatları da düşmeye başladı. İş dünyası son iki ayda bölgedeki değişimi anlatırken, “Yöredeki projelere sıcak bakan bankalar artık kredi vermek istemiyor ve bölgeden ipotek kabul etmiyor. Silahların tekrar susmasını ve ekonomide yaşanan canlanmanın tekrar etmesini istiyoruz” diyor. 

GAYRİMENKUL FİYATLARI DÜŞTÜ

Bölgede inşaat mevsiminin dört mevsim sürdüğü Batman’da yapılan yeni konut projeleri devam ediyor. Ancak emlakçılar fiyatların önemli ölçüde gerilediğini anlatıyor. ‘Konut satışları değerinin altında fiyatlara rağmen durma noktasına geldiğini’ diyen bazı emlakçılar, “Başlanan yatırımlar kısmen sürüyor. Ancak talep eskisi gibi değil. Zaten bankalarda kredi konusunda isteksiz” dediler.

TURİZMDE DE DURGUNLUK

Son iki aydır yaşanan çatışmalar yörede en çok turizmi vuruyor. Son 2.5 yıldır bölgede canlanan turizm adeta can çekişiyor. Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’teki esnaf, durgunluktan şikayetçi. Batman kent merkezindeki doluluk oranının yüzde 80’lerden 50’lere düştüğüne dikkat çeken bazı otelciler, “Çatışmasızlık döneminden otel doluluk oranları yüzde 85’lerin altına düşmemişken şu anda yüzde 50’ler civarında. Batman’da yeni 5 yıldızlı bir otelin yapımı da askıya alındı” diye konuştular.

Editör: TE Bilişim