**Batman Vergi Dairesi’nde düzenlenen 32. ‘Vergi Haftası’ programına katılan Defterdar Ali Osman Bilgili: “Batman’da ticari olarak iyi bir potansiyel var. Bakanlık kabul ederse Vergi Dairesi sayısını artırmak istiyoruz” dedi.

PANDEMİ KURALLARINDA ETKİNLİK
Batman’da bu yıl 32. Vergi Haftası etkinlikleri, pandemi kuralları çevresinde sade bir etkinlikle gerçekleştirildi. Batman Vergi Dairesi’nde düzenlenen etkinlikle Defterdar Ali Osman Bilgili, Vergi Dairesi Müdürü Bülent Yanık ve kurum personelleri ile bir araya geldi. Etkinlikte basın mensuplarına açıklamada bulunan Defterdar Bilgili: “Batman’da özel hastaneler, eczaneler, sigorta şirketleri ve noterler, bunların kayıp kaçak vergisi sıfıra yakın. Bunun için bu esnaflar yıllardır vergi sıralamasında ilk 10’i giren esnaflarımız. Ticaret olarak Batman’da iyi bir potansiyel var. Hatta Bakanlık kabul ederse Batman’da Vergi Dairesi sayısını arttırmak istiyoruz. Burada kayıp vergi kaçağını yüzde yüz denetleyemiyoruz.  Batman gibi 450 bin nüfuslu bir yerde elden vergi toplamak zor. Batman’da küçük-büyük il genelinde toplam 16 Bin mükellefimiz var. 60 Bine yakın da motorlu araç var. Aracın Ancak bizde ‘72’ dışında olan plakaların Vergi Dairemizde kaydı yok. Ancak sokakta gördüğümüz 10 araçtan 7-8’i yabancı plaka” dedi.

“PARAVAN ŞİRKETLER ÜZERİNE BİR KEDİ BİLE YOK”
Batman’da kaçak vergi oranı ve paravan şirketlerle ilgili de değerlendirmede bulunan Bilgili, şöyle devam etti: “Batman’ın vergide kayıp kaçak oranı yüzde 70 civarındadır. Belki esnafımızın yüzde 70’i kayıp kaçak olarak çalışmıyor. Belki de yüzde 90’ı kayıtlı yüzde 10’u kayıt dışıdır ama ortaya çıkan verginin ihbarname kuralı dediğimiz, vergi müfettişlerimizin incelemesiyle geliyor. Bu oran yüzde 70’i buluyor. Bunun da çoğunluğu da paravan şirketlerden kaynaklı. Bu şirketlerin üzerine bir kedi bile kayıtlı değil, ev, araba ve banka hesabı yok. Vergi müfettişi geliyor inceleme yapıyor, vergi için harekete geçiyoruz ama üzerinde maalesef bir malvarlığı çıkmıyor. Özellikle bu şirketler nedeniyle yerel esnaflar mağdur durumda.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim