*HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş çözüm sürecinin bozulmasını değerlendirirken, müzakere masasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteğiyle hükümetin devirdiğini öne sürdü.

*1 Kasım seçimlerinde 100-110 milletvekili çıkaracaklarını savunan Demirtaş, 2017 yılında da silahların sustuğu bir döneme girileceğini söyledi.

BELEDİYE’DE KONUŞTU
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Batman'da belediye tarafından düzenlenen, 'Daha tutuklanmamış belediye eş başkanları ile buluşma' konulu toplantıya katıldı. Toplantıya HDP Batman Milletvekilleri, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan'ın da aralarında bulunduğu belediye başkanları ile yaklaşık 500 kişi katıldı. Batman Belediye Konferans Salonu'ndaki toplantı nedeniyle salon dışında polisin sıkı güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Demirtaş'ın salona girişinde fotoğraf çektirmek isteyenlerle güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı.





'DÜNYA MARS'TA YAŞAM VAR MI'YI TARTIŞIRKEN
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, 2015 yılında gelişmiş dünyada 'Mars'ta yaşam var mı yok mu? Su bulundu mu, bulunmadı mı?' tartışmaları yaşanırken, Batman'da 'Tutuklanmamış belediye başkanları' toplantısını düzenlediklerini hatırlatarak şunları söyledi: "20 Belediye Eş Başkanı tutuklandı. İkisi İçişleri Bakanlığı'nca görevden uzaklaştırıldı. 6'sı da aranıyor. 15 belediye meclisi üyemiz tutuklu. 16 belediye meclis üyemiz de görevden uzaklaştırıldı. İnsanlık onuru her gün, her saat ayaklar altına alınıyor. Cenazelerimiz yerde sürükleniyor. Mezarlıklarımız bombalanıyor. Bunlar Cumhurbaşkanı'nın talimatı ile gerçekleştiriliyor. Belediye eş başkanlarımız ve belediye meclis üyelerimiz tutuklandıkları ilden Ankara Sincan ve Kırıkkale'ye sürgün edildi. Hepsine yol boyunca işkence yapıldı. Gittikleri cezaevinde hepsine işkence yapıldı. Bu uygulamalardan bazı arkadaşlarımız halen yaralı durumda. Çünkü bunları Ankara'da destekleyen anlayış var." 

“ONLAR 400, BİZ 4 PROGRAMA ÇIKTIK”
Çözüm sürecinin bozulmasının kendilerine göre nedenlerini özetleyen Demirtaş, şöyle konuştu: "Hükümet, HDP'nin önünü kesebilmek için 3 unsuru Saray'a sundu. 'HDP ateşkesten faydalandı' dediler. Ceylanpınar'da henüz aydınlığa kavuşmayan iki polisin öldürülmesi olayı ile ateşkesi bozdular. Yine müzakere masasını onlar devirdi. Ceylanpınar olayından önce de bir sürü olay yaşandı. Muallakta kalan olaylar meydana geliyordu. Kandil bombalanmıyordu. Bir de bize medyanın desteğinin olduğunu ileri sürdüler. Oysa biz sadece 4 tv programına çıktık. 7 Haziran öncesinden de bize ambargo vardı. Onlar 400'den fazla tv programına çıktılar. Bizim çıktığımız 4 program onları rahatsız etti. Sırf bahaneleri olmasın diye, bize davet gönderen tv'lerin programlarına çıkmadık. Bahane üretmesinler diye. Her akşam programlarda HDP tartışılıyor ama biz yokuz. Biz seçimi tv programları ile kazanmadık. Kendi alın terimizle bugünlere geldik. Seçime bir hafta süre var. Sonuç ne olur hep birlikte göreceğiz. Biz 40 yıldır kan-revan ortamında büyüyen barış hareketiyiz. İnsanlar bizim barış umudumuza bel bağladılar. Yoksa senin ilan ettiğin sözde ateşkese bağlı değiller. Bizim yürüttüğümüz çözüm süreci İmralı sürecine insanlar umut bağladılar." 



“SARAYIN BAHÇESİNDE BİLE OLSA”
Sandıkların birleştirilme kararını da değerlendiren Demirtaş, "Tüm parti teşkilatımıza sesleniyorum. Sakın, sandık taşımak isteyen İlçe Seçim Kurulları'na itiraz etmeyin. Hiç bir bahaneleri kalmasın. Biz halkımıza güveniyoruz. Biz bu mahalle, o mahalle değil, sarayın bahçesinde bile olsa gidip o zarfı sandığa atacağız" dedi.

“2017'DE SİLAHLAR SUSACAK”
Demokratik özerklik ve çok dilli bir ülke projesini hayata geçirme projelerinin ülkenin her bölgesinde destek gördüğünü savunan Demirtaş, şunları kaydetti:
"1 Kasım sonucunu görecek olanlar, 'keşke 7 Haziran'ı kabul etseydik' diyecekler. Çünkü HDP 80 vekil değil, 100-110 vekil çıkaracak. Kalıcı bir barış için çaba göstereceğiz. 2017'de Kürt sorununun önemli bir kısmını çözeceğiz. Yine 2017'de silahların sustuğu bir döneme gireceğiz. 1 Kasım sonrası barışı kalıcılaştıracağız."
YÜRÜMEK İSTEYEN GRUBA MÜDAHALE
Toplantının bitmesinin ardından Demirtaş kentten ayrıldıktan sonra, bir grup belediye binası önünde toplanıp yürüyüşe geçmek istedi. Polisin izin vermediği grup yürümek isteyince, TOMA'lardan sıkılan tazyikli suyla müdahale edildi. Bir süre devam eden olayların ardından yürümek isteyen grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Editör: TE Bilişim