HASANKEYF’İN SON BAYRAMI

Yıllardır tarihle iç içe olan Hasankeyfliler, son bayrama hazırlanıyor. Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yeni yerleşim biriminde 710 konutun 2 ay içinde hak sahiplerine teslim edileceği açıklanırken, yıl sonuna kadar yeni yerleşim biriminde başlayacak yeni yaşamlarının hayallerini kuran Hasankeyfliler, tarihin gölgesinde son Kurban Bayramını geçirmeye hazırlanıyor. Antik kentte Hasankeyflilerin kafasında farklı sorular var. “Acaba yeni komşularımız kim olacak?’’ ‘’Yeni Hasankeyf’te ne yapacağız?’’ İşte 12 bin yıllık Hasankeyf’te son Kurban bayramını tarihin gölgesinde geçirecek Hasankeyf’ten son durum.

‘’TARİHİN GÖLGESİNDE BÜYÜDÜK’’

Hasankeyf’te esnaflık yapan Ömer Güzel, yeni yerleşim biriminde eski gelenek ve göreneklerin unutulmaya yüz tutacağını ifade etti. Güzel; ‘’Doğduğum yer Hasankeyf’in kültürüyle büyüdük. Çocukluğum ve gençliğimin geçtiği tarihin gölgesinden ayrılmak bize zor gelecek. Belki de eski kültür geleneğimizi yeni yerleşim biriminde görmeyeceğiz. Eski yerleşim birimindeki bayram geleneği bir başkaydı. Yeni yerleşim biriminde o günleri arayacağız” dedi.

‘’MAĞARALAR ÇOK DEĞERLİYDİ’’

 65 Yaşındaki İbrahim Türkan ise 1969 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın, Dicle nehri üzerindeki köprü açılışını yaptığı sırada 13 yaşında olduğunu söyledi. Türkan, şunları kaydetti: “Dün gibi hatırlıyorum. Kale mahallesi muhtarı merhum Cemil Ayhan’dı. Hasankeyf’te her yıl ortalama 15 kişinin kayalıklardan düşme sonucu hayatını kaybettiğini söylediğinde Cumhurbaşkanı Sunay, o’nu pür dikkat dinliyordu. O dönemler kalede 245 hane vardı. Hepsine ev yapıldı. 1970’den sonra kaleden hepimiz indik. O dönemler mağaralar çok değerliydi. 400’e yakın dokuma tezgahı vardı. Buradan da yeni yerleşim birimine gitmek bize zor gelecek.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim