MEZRONE, PEKMEZE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Batman’ın üzümüyle ünlü olan Mezrone ve Tayfi gibi 20 çeşit üzümün yetiştirildiği Gercüş ilçesinde geleneksel yöntemlerle hazırlanan pekmez mesaisi başladı. Gercüş’te yaklaşık 43 bin dekarlık alanda köylülerin oluşturduğu bağlarda yetişen üzümler zorlu süreçlerden geçerek pekmeze dönüşüyor.   İlçede bağ ve bahçelerde çok miktarda üretilen Mezrone ve Tayfi üzümleri pekmez için, diğer çeşitler de kurutmalık olarak tercih ediliyor.

YÖREDE İLAÇ OLARAK KULLANILIYOR

Gercüş’te bağ sahipleri önce üzümleri toplayıp çuvallara doldurarak kille harmanlıyor. Bir süre çuvalda bekletilen üzümler ezilip suyu çıkarılıyor. Elde edilen suyu büyük kazanlara aktarılarak odun ateşinde, kıvama gelene kadar kaynama süreci geç eriyor, yaklaşık 5 günlük soğuma ve dinlendirme aşamasından geçiyor. 7 Kilo üzümden 1 kilo elde edilen ve yörede ilaç olarak da kullanılan pekmezin kilosu 125 ila 150 TL arasında satılıyor.

GAP BÖLGE İDARESİ’NDEN DESTEK

Tarım ve Orman İlçe Müdürü Metin Kaplan, Gercüş’ün üzümleriyle ünlü olduğunu belirterek, “Toplamda 20 çeşit üzümün bulunduğu bir ilçeye sahibiz. Gercüş’te 43 bin dekarlık alanda üzüm yetiştiriliyor. Aileler özellikle sofralık, kurutma ve pekmez üzümü olarak hem aile tüketimi için hem de piyasaya satarak geçimlerini sağlamaktadırlar. Geçen yıl modern bağ alanlarının kurulması kapsamında GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin yüzde 70 hibe desteğiyle bazı çiftçilerimize 12 dekarlık alanda çardakta üzüm projesi uygulandı ve bu alanda yaklaşık 5 ton üzüm rekoltesi hedefleniyor. Bu yıl da GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin yüzde 70 desteğiyle bu projeyi devam ettireceğiz. Ayrıca Gercüş Kadın Kooperatifi’ne üye kadınlar için de ‘Salamuralık Asma Yaprağı’ projesi hazırlandı” dedi.  (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim