*Bu yıl mısırda destekleme priminin olmaması üzerine stopaj kesintisini göz önünde bulundurduklarını belirten bazı mısır üreticileri: “TMO’ya göre lisanslı depolara ürünü vermek daha uygun. En azından yüzde 2’lik stopaj kesintisiyle karşılaşmıyoruz. TMO ürünün parasını bir hafta içinde ödüyor. Kesinti olunca, mecburen lisanslı depoları tercih ediyoruz” dediler.

İLK TERCİH LİSANSLI DEPOLAR
Mısır hasadında beklenilenin üzerinde verimle karşılaşan çiftçi, ürününü stopaj kesintisinin olmadığı lisanslı depolara veriyor. Batman ovası ile çevresindeki Silvan, Beşiri ve Kurtalan ilçelerindeki mısır üreticisi, ürününü Batman TMO ile lisanslı depolara teslim ediyor. İki haftadır hasadı süren mısırda beklenilenin üzerinde verim alan çiftçinin yüzü gülerken, ürün alımında ilk tercihi lisanslı depolardan yana kullanan mısır üreticileri, bu yıl tüccardan uzak kaldı. Son iki haftada lisanslı depolar ile TMO’ya teslim edilen ürün miktarı 60 bin tonu buldu. Mısırın 47 bin tonu lisanslı depolara, 23 bin tonu ise Toprak Mahsulleri Ofisi’ne teslim eden üretici, dekar başı 1.5 ton ürünün elde edildiği mısırda verimin yüksek olmasından memnun.

LİSANSLI DEPOLARA 100 BİN TON ÜRÜN
Batman ovasında hasadın ilk günlerinde Adana, Şanlıurfa ve Gaziantep’teki tüccarlara ürün veren mısır üreticisi, daha sonra  bin 325 TL başfiyat veren TMO’ya yöneldi. Ürünün bedelini bir hafta içinde alan çiftçinin, bu kez stopaj kesintisinin uygulanmadığı lisanslı depoları tercih etmesi dikkat çekti. Batman ve çevresindeki illerde bu yıl mısırda yaklaşık 150 bin rekoltenin gerçekleşmesi beklenilirken, bu rakamın 100 bin tonunun, lisanslı depolara gitmesinin tahmin edildiği belirtildi. Mısır üreticileri, üründe bu yıl destekleme priminin olmaması nedeniyle stopaj kesintisini göz önünde bulundurduklarını belirterek: “TMO’nun ürün bedelini bir hafta içinde vermesi iyi ama kesinti olunca biz de daha avantajlı olan lisanslı depoları tercih ediyoruz” dediler. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim