AZ SU TÜKETEN LAVANTAYA HÜCUM
Batman’da kuraklık nedeniyle çiftçiler, kozmetik ile ilaç sanayisinde kullanılan ve az su tüketen lavantanın ekimini artırdı. Batman Valiliği, Ziraat Odası, Tarım ve Batman Üniversite’sinin girişimleriyle 10 ay önce hayata geçirilen proje ilk meyvelerini vermişti. Proje kapsamında 14 yerde ekimine başlanan mis kokulu lavantalar, hem yetiştirilmesi hem de ekonomik getirisi açısından çiftçinin gözdesi oldu. Üreticiler, buğday, arpa ve mercimeğin yanı sıra tarlalarına kuraklığa dayanıklı lavanta da ekiyor.

LAVANTA EKİM ALANLARI ARTACAK
Batman ile 5 ilçesinde bu yılın başlarında ekilen lavantadan beklenilen sonucun alındığına işaret eden Vali Hulusi Şahin; “Yeni yılda lavanta ekim alanlarını iki katına çıkarmayı planlanıyoruz. Çiftçimiz artık bu ürüne yönelecek. Lavanta ağır ve taban suyu yüksek topraklar haricinde bir çok alanda yetiştirilebiliyor. Batman’ın toprakları da bu ürün için oldukça elverişli. Kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılan lavantanın tarımı ülkemizde yaygınlaşmaya başladı. Düşük üretim maliyetleri yüksek kar oranı ve kırsal kalkınmadaki rolü lavanta üretimini çekici kılmaktadır” dedi.

“SULAMAYA İHTİYAÇ DUYMAZ”
Bu yıl Batman’dan Hollanda’ya Lavanta’nın ilk ihracatının da gerçekleştiğini belirten Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, şunları kaydetti: “Lavanta kuraklığa dayanıklı bir bitki. Bu bitki derin toprak katmanlarından suyu alabilen kök yasına sahip. Buharlaşmayı önleyen tüyler ile kaplı yapraklı da bu dayanıklılığa yardımcı olmakta. Dikimi takip eden yaz döneminde sulamaya ihtiyaç duyabilir. Bu amaçla damlama sulama kullanılabilir. Birinci kök gelişimini takip iyi tamamlandığında diğer yıllarda sulamaya ihtiyaç duymaz. Alternatif ürünlerin başında lavanta geliyor.”

“LAVANTA YAYGINLAŞACAK”
Başkan Aydiş, gelecek yıl kuraklıktan etkilenmemek adına Batman ovasındaki çiftçilerin büyük bölümünün alternatif ürün olarak tarlalara suya daha az ihtiyaç duyan lavantaya yöneleceğini söyledi. Aydiş, şöyle devam etti: “2020’de 14 ayrı yerde dikilen lavanta ekimi, bu yıl bir çok yerde ekilecek. Çiftçiler, şimdiden ekim konusunda bizden destek istiyor. Önümüzdeki yıllarda bunu daha da yaygınlaştıracağız. Lavanta ekilen tarlada üçüncü yılda daha iyi yağ çıkan ürün yetiştiği biliniyor. Üçüncü yıldan sonra değerlendireceğiz ve üretimi daha da artıracağız. Ziraat Mühendislerimiz, çiftçilerimize bu konuda bilgiler aktarmaya devam ediyor.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim