** Batman’daki eğitim yuvaları, TUBİTAK destekleriyle ürettikleri projeleri sergiliyor. Batman Anadolu Lisesi’nde de düzenlenen ‘Bilim fuarı’nda öğrencilerin ürettiği projeler dikkat çekti.

ÖĞRENCİLER UMUT VERİYOR
Batman’da eğitim-öğretim sezonunun son haftalarında birçok okulda ‘TÜBİTAK Bilim fuarı’ düzenleniyor. Ortaokul ve lise öğrencileri bir birinden farklı ürettikleri projelerle hayata hazırlanıyor. Kentin gözde okullarından Batman Anadolu Lisesi’nde de dün bilim fuarı ve kermes etkinliği düzenlendi. Bilim fuarında 120 öğrenci, 60 proje tanıttı. Sergilenen projeler arasında ‘yanmayan para’ buluşu dikkat çekti. Öğrenciler, etil-alkol ve su karışımından elde ettiği sıvıyla kağıt paraların yanmamasını sağlayan projeyle ilgi topladı.


PETROL ATIKLARINI ÖNLEYEN BULUŞ
60 Projenin sergilendiği Bilim Fuarı’nda ilginç buluşlar da vardı. TÜBİTAK’ın bölge yarışmasında Kimya alanında birincisi olan projeyi tanıtan proje koordinatörü Metin Örge: “Projelerimiz arasında bölge birincisi olan ‘İzoper’ isimli düzeneğimiz büyük ilgi gördü. Şehrimizi yakından ilgilendiren bu projenin amacı, petrol borularında oluşabilecek krozyonu ve sızıntıları ortadan kaldırmak. Petrol bu borular sayesinde toprağa sızamıyacak, ısı ve basınç kaybını minumum seviyeye indirecek. Böylece hem boruların ömrü uzamış hem de enerji kayıplarını en aza indirmiş olduk” dedi. Okul Müdürü Mehmet Konak, projelerinden ötürü öğretmen ve öğrencileri kutladı.



Editör: TE Bilişim