ÇOBANLIK GÖZDE MESLEK
Hayvancılığın canlandığı Batman’da son yıllarda kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan çobanlık bölümünün, Batman Üniversitesi bünyesinde açılması için girişimlerde bulunan Besiciler Derneği Başkanı Emin Çelik, Rektörlüğe hafta içinde dilekçe vereceklerini belirtti. Batman Üniversitesinin yeni bölümleri arasında çobanlık bölümünü de görmek istediklerini de ifade eden Çelik; “Çobanlık gözde mesleklerden. Gerek dolgun maaş gerekse de istihdama yönelik bu mesleğin canlandırılması için Batman Üniversitesinden bölüm açılmasını talep edeceğiz. Rektörlüğün talebimize olumlu yanıt vereceğine inanıyoruz” dedi.
“ÇOBAN SAYISINDA DÜŞÜŞ VAR”
Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü; “Hayvancılığın yaygın olduğu illerden Van, Muş, Bingöl ve Batman’da çoban sayısı giderek azalıyor. Derneğimizi arayan bir çok besici, çoban talebinde bulunuyor. Yaylalar serbest bırakılınca hayvancılık gelişti. Maalesef çoban sayısında da ise düşüş var. İstihdama yönelik çobanlık mesleğinin geliştirilmesine yönelik Batman Üniversitesinin açacağı bölüme tecrübeli çobanları eğitmen olarak da görevlendirebiliriz. Yeter ki, bu meslek kaybolmaya yüz tutmasın. Batman Üniversitesi bünyesinde açılacak çobanlık bölümünden mezun olan öğrencilerin İşsizlik sorunu olmayacak. Dernek olarak bu bölümden mezun olan her öğrenciye sürü bulacağımıza teminat veriyoruz."

“BESİCİLER ŞEHİR DIŞINA ÇIKARILMALI”

Kent merkezindeki tüm besicilerin şehir dışına çıkarılmasına yönelik projelerin hayata geçirilmemesinden yakınan Çelik, 400-500 dönümlük arazinin besicilerin ihtiyacını karşılayabileceğine dikkat çekti. Çelik, şöyle konuştu: TOKİ nin Kuyubaşıyakınında yaptığı tarım-kent projesinin besiciler için yapılmasına rağmen konutlar farklı kesimlere satıldı. Projenin gerçekleşmesi için çaba gösterdik. Maalesef 180 konut 8 dakika içinde besiciler dışında herkese satıldı. O konutlarda oturması gereken besicilerdi."

Editör: TE Bilişim