Rabbimize binlerce kez şükürler olsun ki; mağfiret, rahmet ve bereket iklimi olan mübarek üç aylara erişmeyi bizlere bir kez daha nasip eyledi. 13 Şubat 2021 Cumartesi gününden itibaren üç aylara girmiş, 18 Şubat Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece ise Ramazan ayının müjdecisi, üç ayların ilk mübarek gecesi olan Regaib kandilini idrak edeceğiz.

Allah’ın zamanlar içinde mukaddes kıldıklarından biri de; üç aylar diye bilinen “Recep, Şaban ve Ramazan” aylarıdır. Üç ayların gelişi, yeniden derin bir tefekkürün, esaslı bir murakabenin ve kapsamlı bir nefis muhasebesinin yapılması için mühim bir fırsattır. Dünya menfaati, nefsani arzuların etkisi, mal hırsı, moda haline gelen körü körüne taklitler ve benzeri olumsuzluklar birçok insanı etkilemektedir. İnsanların dini duygularının zayıfladığı, menfaat kaygısı ve dünyevileşme hırsı dini değerlerin üstüne çıktığı şu zaman dilimlerinde, mübarek üç aylar, bizler için kendimizi dinleme, gidişatımızı sorgulama, niyetlerimizi tazeleme, imanlarımızı kemale erdirme açısından büyük bir vesiledir. İyiliklerin ve güzelliklerin daha fazla hakim olduğu bu aylar, dini ve kültürel hayatımızı derinden etkilemektedir.

Aslında İslami düşüncede Cuma günleri, kandil geceleri ve üç aylar; yıllık muhasebe imkanı vermektedir. Bu itibarla gündemi işgale uğramış gönüller için üç aylar toparlanma ve asıl gündemimize dönme mevsimidir. Toplum ve millet hayatında huzur ve güvenin temininde üç ayların tesiri oldukça önemlidir.

Ne yazık ki bugün hem yerel hem küresel ölçekte tüm insanlığı kuşatan sorunların temelinde; dizginlenemeyen arzular, terbiye edilemeyen nefisler, frenlenemeyen tutkular, söz geçirilemeyen şehvet, heva ve hevesler yatmaktadır. Bu üç aylar vesilesiyle kalbimizi her türlü kin, nefret ve intikam duygularından arındıralım ki gönlümüz huzura ersin. Hz. Peygamber’in “Müminler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve yekdiğerini korumakta bir tek vücud gibidir. Vücudun herhangi bir uzvu rahatsız olursa öteki organlar da onun ıstırabına ortak olur ve rahatsızlık duyar.” tebliği gereği, Rabbimizin lütfuyla kardeş olalım ki Rabbimiz de bizden hoşnut ve razı olsun.

Bu mübarek aylarda imanlarımızı tazeleme imkanı bulurken, maddi ve manevi derecelerimizi yükseltip, ahlakımızı güzelleştirmeye vesile kılalım. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in evrensel mesajını ve Peygamber (sav)’in sünneti, “O’nun gibi Yaşamak” idealini hayatlarımızda yeniden güncelleyelim. Allah’ın af ve mağfiretinin yağmur yüklü bulutlar gibi semanın üzerini kuşattığı bu kutlu aylara bir kez daha kavuşmuşken, Regaib’i yeniden bulmuşken, rağbetimizi Rabbimizin rızasını kazandıracak yollara sevk edelim. Gecelerimizi tövbe, ibadet ve zikirlerle süslerken gündüzlerimizi kendi hane halkımızdan başlayarak, minarelerin gölgesinde yürüdüğümüz şehirlerimizi, ülkemizi ve dünyamızın en kuytu köşelerini, salih amellerle, sevgi, saygı, birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları ile bezeyelim.

“Ey Rabbimiz ! Bize Recep’i ve Şaban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” duygularıyla mübarek üç aylarımızı ve perşembeyi cumaya bağlayan gecede ihya edeceğimiz Regaib Kandilimizi kutluyor, bütün İslam coğrafyamıza umut olmasını, cennet vatanımızı harici ve dahili. Semavi ve arızi musibet, bela ve tehlikelerden muhafaza etmesini, iman, ihlas ve ihsan duyguları ile ihya ve ikame edebilmeyi Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Turgut ERHAN
Batman İl Müftüsü

Editör: TE Bilişim