Arif Arslan

Hafta sonu editörümüz Barış Arslan ile Batman-Siirt il sınırındaki Kozluk ilçesinin Tuzlagözü, Çayhan ve Derince köylerindeydik… Batman Çağdaş ekibi, hafta sonları mümkün olduğunca kırsalın nabzını da tutar. Özel haber dosyalarıyla okurlarına farklı yapıtları sunmayı bir görev bilir bu yayın organı.

36 Yıllık yayın hayatında belki de ajanslara abone olmayan tek yerel gazete Batman Çağdaş’tır.

Önemli bir coğrafyada yıllardır yayın hayatını kesintisiz sürdüren bu şehrin ilk günlük gazetesi ‘farkında’lık yaratan yapıtlara imza atıyor. Fedakarca tüm sıkıntıları göğüsleyerek, şehir merkezi kadar kırsalın da sorunlarına dikkat çeken Batman Çağdaş bu kez tuz imalatındaki emekçilerin sorunlarını dinledi.

Siirt’in Baykan ilçesine komşu Veysel Karani türbesine varmadan, Batman-Bitlis karayolu üzerinde tuz imalatı yapan köylüler, asırlardır büyüklerinden gördükleri mesleklerini sürdürüyor. Ata mesleği bir başka.

40 Haneli Derince köyünde köylüler arazilerindeki tuz kayalıklarına ilkel yöntemlerle ulaşıyor. Gerçekten o kayalıklardan tuz çıkarmak her babayiğidin harcı değil.

Tuz emekçilerinin hikayelerini dinlediğinizde; karşılaştıkları zorlukları ve geçimlerini toprak altındaki zenginliklerden nasıl karşıladıklarına tanık oluyorsunuz. İğneyle toprağı işlemek gibi tuzu çıkarmak marifet ister.

Bu coğrafya çok zengin… Sadece kara altın değil, toprağın derinliklerinde farklı maden ve de tuz var.

Sizleri bugün ‘Tuz’ emekçilerinin ekmek mücadelelerini bilmek için özel haber dosyamızla baş başa bırakıyoruz.

Onlar her gün 50 dereceye varan sıcaklıkta ‘Beyaz’ yolculuğa çıkıyor. O emekçiler az da kazansalar mutlular. Çünkü topraklarındaki zenginlik onlara yeter…

Editör: TE Bilişim