*Üretimi her geçen yıl artan ‘Sason Çileği’nin coğrafi işaret tescili aldığını belirten Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir; “Yıllık ortalama 3 bin 500 ton rekolte üreticisinin olduğu marka yolundaki çileğimizin tanıtımı için pandemi sonrası festivaller gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

*Kendine has aroması ve özellikleriyle ön plana çıkan Sason Çileği’nin tescil almasından dolayı mutluluk duyduklarını söyleyen üreticilerden Hasan Bozkurt; “Çileğimizin tescillenmesi çok güzel oldu. Naylon, fide ve tel örgü konusunda destek bekliyoruz. Bir de çilek işleme merkezi kurulmasını istiyoruz” diye konuştu.

TESCİL ALDI, ÜRETİCİ UMUTLANDI

Batman’ın Sason ilçesinde üretimi her geçen yıl artan ‘Sason Çileği’nin coğrafi işaret tescili alması, üreticileri umutlandırdı. Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan ‘Sason Çileği’nin coğrafi işaret tescili aldıklarını söyledi. Sason ve Kozluk ilçelerine bağlı bazı köylerin kaderini değiştiren çilek üretiminin 14 yılda 5 dönümden 1300 dönüme yükseldiğine işaret eden Demir, şunları kaydetti: “Yılda ortalama 3 bin 500 rekolteyi geçen çilek tütüne alternatif olarak gelişti. 500 Aile çilek sayesinde geçimini sağlıyor. Tescilini yaptığımız ürünümüzün tanıtımı için önümüzdeki yıllarda festivaller gerçekleştireceğiz.”

“KATMA DEĞER SAĞLAYACAK”

Çileğin coğrafi tescil töreninin bugün tarlada yapılacağını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Sason çileğinin iklim koşulları uygunluğu nedeniyle kendine has ve özellikleriyle ön plana çıktığına dikkat çekti. Çileğin tescillenmesinin Sason ile Kozluk ilçelerine katma değer sağlayacağını ifade eden Gün; “Sason çileğinin coğrafi işaret alması ürünün kalitesini artırma ve kendine has özelliklerinin korunması açısından önemli. Çiftçilerimizin çileği daha uygun şekilde satması ve pazarlaması konusunda büyük etkisi olacaktır. Böylece yöremizin ekonomisine de ciddi katkı sağlayacak” dedi.

ÇİLEK ÜRETİCİLERİ UMUTLU

Kozluk ilçesine bağlı Kaletepe’nin Yeşilöz mezrasında 2.5 dönümlük tarlasında çilek üretimine başlayan Hasan Bozkurt, “Çileğimizin tescillenmesi çok güzel oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Çilek işleme merkezinin kurulmasını istiyoruz. Tel örgü, fide ve naylon desteği bekliyoruz. Çiftçilerin sorunlarına duyarlılığıyla bildiğimiz Valimiz sayın Hulusi Şahin’in, Balpınar beldesindeki seracılara yaptığı naylon desteği benzeri gibi bir desteğin de çilek üreticilerine yapılması yerinde olur. Çileğimiz hem kaliteli hem de organik. Çileğimiz artık marka yolunda ilerliyor. 35 Haneli mezramızda herkesin geçim kaynağı çilek oldu” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim