ESKİ YERİNDEN SON KARE
Tarihi ilçe Hasankeyf’in sembolü konumundaki 650 yıllık Zeynel bey türbesi yeni yerleşim yerine taşınıyor. DSİ’nin iki yıl önce ihale ettiği ve Diyarbakır Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayladığı projeye göre 1100 tonluk türbe tek parça halinde raylı sistemle yeni yerine taşınacak. Bir süredir hava koşulları nedeniyle taşınma işlemleri ertelenen türbeyle ilgili hazırlıkların tamamlandığını belirten Erbu firması yetkilileri; “Taşıyıcı treyler sisteminin kullanılacağı çalışmada mühendis ve firmaların da yer aldığı 50 kişilik bir ekip tarafından taşınma işlemleri 8 saat gibi bir sürede tamamlanacak” dediler.


BELEDİYE BAŞKANI KAYGILI
1462-1482'de Hasankeyf'te hüküm süren Akkoyunlular'dan kalan tek eser olma özelliğini taşıyan Zeynel bey türbesinin taşınma işleminden endişeli olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen; “Yıllarca Hasankeyf’teki tarihi eserlerin yerinde korunmasını istedik. Artık taşıma projelerine tanıklık yapıyoruz. Yerinden koparılan bir gülü kökünden değil de dalından koparılıp başka bir yere konulması doğru olur mu? Bu taşıma işini de öyle değerlendiriyorum. Hasankeyf’te taşınacak ilk eser Zeynel bey türbesi olacak. Bir parçayı kurtarmak umut vericidir ama bütünsel anlamda eserlerin korunması gerekiyor. Bazı eserleri parça parça taşımak içime sinmiyor ama bakalım, taşınmaya yönelik projeleri nasıl hayat bulacak? Hep birlikte göreceğiz” diye konuştu. (Bahar Çakar)

Batman-Hasankeyf yolu kapalı

Bugün taşınma işlemleri sürecek olan Zeynel Bey türbesinin geçişi sırasında Batman-Hasankeyf karayolunun da bir süre trafiğe kapatılacağı belirtildi. 150 Tekerlekli treylerin üzerine monte edilen türbenin geçeceği güzergahın bir kısmının Batman-Hasankeyf yolu üzerini de kapsadığını ifade eden Er-bu firması yetkilileri şöyle konuştular: “Türbe platformuna getirilmiş durumda. Taşınma hazırlıkları son kez gözden geçirildi. 8 Saat gibi bir sürede Hasankeyf, yeni yerleşim birimi yakınına taşınmış olacak.” Öte yandan DSİ ile Kültür Turizm Bakanlığı uzmanları ile 50’yi aşkın bir ekip, türbede taşınmayla ilgili son hazırlıkları yaparken, türbenin son yerinde Bakanlık yetkilileri drone ile havadan çekim yapması da dikkat çekti. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim