**Ilısu Baraj gölünün bir bölümünü sular altında bırakacağı tarihi ilçe Hasankeyf’te 650 yıllık Zeynel Bey Türbesinin taşınacak ilk eser olacağını belirten Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen; “Mostar köprüsünün yapımını üstlenen ER-BU İnşaat firması, Zeynel Bey Türbesini 500 günde yeni yerleşim birimi yakınına  taşıyacak. Ancak endişeliyiz çünkü bu türbe elimizde kalırsa Dünya’ya rezil oluruz” dedi.

** Hasankeyf’in tarihi köprüsünü sağlamlaştırma projesi kapsamında Ulaştırma Bakanlığının sürdürdüğü projenin köprüde doku uyuşmazlığına yol açabileciğini söyleyen Kusen; “Şanlıurfa’dan getirilen taşlarla tarihi köprünün nasıl korunacağını bilemiyoruz ama doku uyuşmazlığı olacağı bir gerçek” diye konuştu.



MOSTAR KÖPRÜSÜNÜ ONARDI,
ZEYNEL  BEY’İ TAŞIYACAK
Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’in sembolü olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesinin taşınma işini üstlenen ER-BU İnşaat firması, çalışmalara start verdi. 3. İhalede Türbenin taşıma işini üstlenen ER-BU İnşaat firmasının Mostar köprüsünün restore çalışmalarını yaptığını belirten Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen; “500 Günde türbeyi yeni yerleşim biriminin yakınına taşıyacak olan firma, tarihi yapıtı kafes içine aldı. Taşıma çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak.  Türbenin nasıl taşınacağı konusunda kaygılarımız var. Çünkü türbenin üst kısımında çatlaklıklar söz konusu. Taşınma sırasında türbe elde kalabilir. Tarihi ilçemizin sembolü olan türbe elde kalırsa Dünya’ya rezil oluruz. Bu eser Türkiye’de ilk taşınacak yapıtlardan biri olacak” dedi.


“KÖPRÜ NEDEN 50 YILDIR SAĞLAMLAŞTIRILMADI”
Ulaştırma Bakanlığının eski köprüleri sağlamlaştırma projesi kapsamında Hasankeyf’in tarihi köprüsündeki restorasyon çalışmalarının doku uyuşmazlığına yol açacağını belirten Hasankeyf Belediye Başkanı Kusen; “Ulaştırma Bakanlığı eski köprüyü sağlamlaştırıyor. Ama bu önemli yapıt neden 50 yıldır düşünülmedi. Dicle nehri üzerinde en büyük taş köprü konumundaki bu köprü de Ilısu Barajı ile sular altında kalacak. Eski köprünün etrafı Şanlıurfa ve diğer illerden  getirilen taşlarla sağlamlaştırılıyor. Oysa dünyanın en büyük taş köprüsü Raman dağından getirilen taşlardan yapılmış bir eser. Üstü ise Hasankeyf’e özgü taşlarla kaplı. Sağlamlaştırma projesi köprüde doku uyuşmazlığına yol açabilir. Farklı taşlar köprünün renk estetiğini de bozar” diye konuştu. Bu arada Karayollarında çalışan 30’a yakın eleman ise Şanlıurfa-Harran’dan getirilen taşlar ile köprü ayaklarının bir bölümünün restore çalışmalarını tamamladı. (Muhammed Seven-Mesut Algan)

Editör: TE Bilişim