** Bir zamanların Devlet Konuk Evi konumundaki TPAO Kristal Park’ta çıkan yangın, Batman’da paniğe yol açtı. Çatı onarım çalışmaları sırasında çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle bir anda büyüdü. Birçok kurumun itfaiye ekibi ile Emniyet’in TOMA araçları yangına müdahale etti.

**90’lı yıllarda dönemin Cumhurbaşkanları başta olmak üzere birçok Bakan ve üst düzey bürokratı ağırlayan tesis, ‘petrol şehri’nin tarihi mekanı konumundaydı. Yaklaşık 150 personelin müdahale ettiği yangın üç saatte güçlükle söndürüldü.

ÜÇ SAATTE KONTROL ALTINA ALINDI
1989 Yılında Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü içinde inşa edilen ve bir dönemlerin Devlet Konuk Evi konumundaki Kristal Park’ta bugün öğle saatlerinde büyük yangın çıktı. Kentin dört bir yanından görülen dumanlar, paniğe yol açtı. Saat 12.30 sıralarında çatı katındaki bakım çalışmalarından çıkan kıvılcımlar rüzgarın etkisiyle bir anda çatının dört bir yanını kapladı. Üç yıl önce itfaiye teşkilatını lağveden TPAO’nun imdadına ise diğer kurumların itfaiye ekipleri yetişti. Batman Belediyesi, İl Özel İdaresi, Tüpraş, Emniyet Müdürlüğü TOMA araçları, OSB İtfaiyesi ve bazı ilçelerin itfaiye teşkilatları yangına müdahale etti. Yaklaşık 150 personelin müdahalede bulunduğu yangın üç saatte kontrol altına alındı. Söndürme çalışmalarını Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç ve TPAO Bölge Müdürü Mustafa Demir de son ana kadar takip etti.

EFSANE MÜDÜRÜN ESERİYDİ
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün en uzun süreli Bölge Müdürü olan merhum Mehmet Yamaç, 1987 yılında temelini attığı ve 1989’da hizmete açtığı TPAO Kristal Parkı, TPAO’nun tarihi konağı gibiydi. Geçen 32 yıllık sürede dönemin Cumhurbaşkanları Turgut Özal, Süleyman Demirel, , SHP eski lideri merhum Erdal İnönü, DYP eski lideri Tansu Çiller, Eski Bakan Korkut Özal, dönemin Bakanları ve üst düzey bürokratları, Kristal Park’ta konaklamıştı. Kristal Park o dönemler Doğu ve Güneydoğu’nun 5 yıldızlı tesisi gibiydi. Efsane Müdür Yamaç, o dönemler Kristal Park için; “Kristal Park, 90’lı yıllarda Adana-Samsun çizgisinden Doğu’ya doğru olan kısmında Türkiye’nin en lüks ve en modern tesisiydi. Bir nevi Devlet Konuk Evi gibi hizmet veriyordu” ifadelerini kullanmıştı.

TPAO; “TADİLAT SIRASINDA YANGIN ÇIKTI”
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü de yangın ile ilgili açıklama yaptı. TPAO’nun açıklaması şöyle; “Batman Bölge Müdürlüğü, Kristal Park Misafirhanesi’nde çatı tadilatı esnasında meydana gelen yangında herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmamıştır. Binanın çatı kısmı yanmış olup, yangın binanın içerisine sirayet etmemiştir. Rüzgarın etkisi ile büyüyen yangına, Batman Belediyesi, Tüpraş, Garnizon Komutanlığı’na bağlı itfaiye ekipleri ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Toma araçlarla müdahale edilmiştir.” (Barış Arslan-Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim