* Türkiye Petrolleri’nde son 7 yıldır bazı bölgelere sınırlı sayıda ve yasal zorunluluk gereği, engelli ve eski hükümlü kadrosu dışında yeni işçi alımının yapılmadığını belirten Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Veysel Kartal; “Batman bölgesinde günlük petrol üretimi 43 Bin varile yükseldi. İşçi sayısı ise azalıyor. TPAO’da üretim sahaları başta olmak üzere, tüm alanlarda ortaya çıkan personel eksiklikleri derhal giderilmeli” dedi.

* TPAO’da yüksek sayıda personel alımının yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Şube Başkanı Kartal, “Türkiye petrollerinde çalışanlar arasında ücret adaletsizliği derinleşmiş, kapsam içi sendikalı işçilerin kurum içinde diğer çalışanlara göre ücreti oransal olarak daha düşük hale gelmiştir” diye konuştu.

“TPAO 7 YILDIR PERSONEL ALMIYOR”
Son yıllarda petrol üretiminde rekor kıran TPAO’nun istihdamda gerilediğini belirten Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Veysel Kartal, “2014-2020 Yılları arasında TPAO’nun toplam istihdamı yüzde 27 oranında azaldı. Kuruluş istihdamını dörtte bir ölçüsünde daraltmıştır” dedi. Beraberinde yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Batman Çağdaş’ı ziyaret eden Kartal; “Türkiye Petrolleri özelleştirilmeden özel şirket mantığıyla yönetilmeye başlanmıştır.  6 Yılda sendikamızın üyelerini oluşturan işçi kadrosundaki kapsam içi istihdamda ise daha büyük bir azalma yaşanmış, kapsam içi çalışanların sayısı %34 oranında düşmüştür. Türkiye Petrolleri’nde, son yedi yıldır bazı bölgelere sınırlı sayıda ve yasal zorunluluk gereği; engelli ve eski hükümlü kadrosu dışında yeni işçi alımı yapılmamıştır” diye konuştu.

“TPAO, ZAYIFLATILIRSA BATMAN KAYBEDER”
Türkiye Petrolleri’nin zayıflatılması süreci ile istihdamdaki daralmayı birbirine paralel gelişmeler olarak gördüklerini belirten Kartal,  şöyle devam etti; “Türkiye Petrolleri’nin Sondaj, Workover, Kuyu Tamamlama ve Jeofizik Operasyonları Servis Hizmetleri TPIC'e devredilmiş, ilgili bölümler tasfiye edilmiştir. Bu hizmetler kurum dışında bir başka şirkete ihale edilmeye başlanmış, büyük bir taşeronlaştırma operasyonu gerçekleştirilmiştir. Yeni düzenlemeler ile Türkiye Petrolleri, kamu yararı doğrultusunda faaliyet gösteren bir kamu kuruluşu olmaktan çıkarılıp verimliliğe odaklı, istihdamı esnek ve güvencesizleştirilmiş bir şirket haline getirilmektedir. İstihdam ve personel politikaları, bütünüyle özel şirket mantığıyla oluşturulmaktadır. Türkiye Petrolleri’nde bu dönüşüm yaşanırken yeni bir ‘İnsan Kaynakları politikası’ benimsenmiştir. TPAO, zayıflarsa Batman kaybeder.”

“TPAO ÇALIŞANLARININ ÜCRETİ DÜŞÜK”
TPAO’da çalışanlar arasında ücret dengesizliğinin de oluştuğunu ifade eden Kartal, “Kapsam içi sendikalı işçilerin kurum içinde diğer çalışanlara göre ücreti oransal olarak daha düşük hale gelmiştir. Yine yanlış politikalar nedeniyle, daha önce Türkiye Petrolleri çatısı altında yürütülen birçok faaliyet ihale yoluyla taşeron şirketlere verilmeye başlanmış, taşeronlaştırma uygulamaları artmıştır. Türkiye Petrolleri, binlerce çalışanı ile faaliyet gösterdiği bölgelerde ekonomik kalkınmanın ve refahın taşıyıcısı olmaktadır. Türkiye Petrolleri, geçmişte yarattığı istihdam ile bölgelerde ekonomik ve toplumsal dengenin sağlanmasında büyük katkı sunmuştur. Bir kamu kuruluşu olarak Türkiye Petrolleri’nin bu işlevinin görmezden gelinmesinin bölgelerde ekonomik ve toplumsal açıdan zararlı sonuçları olacağı unutulmamalıdır” dedi.

“TPAO YENİDEN ENTEGRE YAPIYA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”
TPAO’nun entegre yapıya yeniden kavuşmasının gerektiğini söyleyen Şube Başkanı Veysel Kartal, “Türkiye Petrolleri’nin enerjide sektörel, ekonomik ve toplumsal işlevlerini yeniden yerine getirebilmesi için yapısının güçlendirilmesi, yeni yatırımlar yapılması ve petrol sektörünün tüm faaliyetlerini bünyesinde yürütebileceği entegre yapıya yeniden kavuşturulması gerekmektedir. Türkiye Petrolleri’nde başta üretim sahaları olmak üzere, tüm alanlarda ortaya çıkan personel eksiklikleri derhal giderilmeli, 7 yıldır yapılmayan yüksek sayıda personel alımı yapılmalı, gerektiği  üzere istihdam arttırılmalıdır. Türkiye Petrolleri yönetimi, kamuda istihdamın güvenceli, kadrolu ve sürekli olması ilkesini gözetmelidir. Petrolümüze ve Türkiye Petrolleri’ne sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“TPAO HAMPETROLÜN YÜZ DE 73’ÜNÜ ÜRETİYOR”
Türkiye Petrolleri’nin çıkarılan hampetrolün %73’ünü, doğalgazın ise %85’ini tek başına ürettiğine işaret eden Kartal, sözlerini şöyle sürdürdü; “2020 Yılı Ağustos ayında Zonguldak açıklarındaki büyük doğalgaz rezervi keşfinin altında Türkiye Petrolleri’nin imzası bulunmaktadır. İçinden geçmekte olduğumuz böylesi kritik dönemde, ülkemizde petrol arama faaliyeti belli bir plan çerçevesinde, başta denizlerde olmak üzere yaygın bir şekilde yürütülmelidir. Petrol ve doğalgazda yurtiçi üretim seviyesinin yükseltilmesi, bir petrol seferberliğine girilmesi elzemdir.  Sektörün lideri pozisyonundaki Türkiye Petrolleri, geçmişten bugüne misyonu olduğu üzere bu seferberliğe öncülük etmelidir. Türkiye Petrolleri’nin bu misyonu sürdürmesi için önce mevcut yapısı güçlendirilmeli ve kamusal varlığı korunmalı, ardından entegre yapıya kavuşturulması gerekmektedir.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim