*Türkiye genelinde TPAO’da çalışan 2000 kişinin yarısının Batman’da çalıştığını belirten Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz; “Petrol işçilerinin çalışma koşulları zordur. Her yıl onlarca işçi-emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor” dedi.

AKYÜZ, ÇAĞDAŞ’A KONUŞTU
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz, kamuda Petrol-İş’in örgütlülüğüne dikkat çekti. Batman Çağdaş’a özel açıklamada bulunan Akyüz, “Petrol-İş Sendikası’nın, kapsamlı ve sistematik özelleştirme harekatının yürütüldüğü 2000’li yılların ortalarına kadar üye sayısında kamu işçilerinin büyük bir payı vardı. Ancak özelleştirme ile birlikte bu ağırlık özel sektör lehine tersine döndü” diye konuştu.

“PETROLDE DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZ
YÜZDE 90’LARDA”
Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın dünyada enerji krizine neden olduğunu belirten Akyüz, şunları kaydetti; “Biz Petrol-İş Sendikası olarak özelleştirme harekatının yürütüldüğü dönemde, petrol sektöründe gerçekleştirilen özelleştirmeler, herhangi bir üretim-tüketim projeksiyonuna dayanmadan, ülkemizin toplumsal ve iktisadi çıkarları gözetilmeden yani sektörel herhangi bir planlama yapılmadan gerçekleştirildiğini söyledik. Biliyorsunuz, doğalgaz ve petrolde dışa bağımlılığımız yüzde 90’ların üzerinde. Bu yüzden enerji sektöründe faaliyet sürdüren KİT’lerin yapısının zayıflatılması bir yana güçlendirilmesi gerekiyor. Şu anda görüyoruz Rusya-Ukrayna arasındaki savaş dünyada bir enerji krizine sebep oldu. O yüzden kamucu politikaların güçlendirilmesi, özellikle ülke ekonomisinde hayati role sahip kamu kurumlarının etkin yapısının yeniden tesis edilmesi gerekiyor.”

“TPIC ÇALIŞANLARI PETROL-İŞ BAYRAĞI
ALTINDA BİRLEŞTİRMEK İSTİYORUZ “
“TPAO’da Türkiye genelinde 2000’den fazla üyemiz çalışıyor” diyen Genel Başkan Akyüz, şöyle devam etti; “2000’li yılların başında sadece Batman’da 2000’i aşkın üyemiz vardı. Batman’da TPAO’nun 1100’den fazla çalışanı bulunmakta, Petrol-İş’te örgütlü üye sayısı ise 950 dolayında. Ancak bizler biliyoruz ki özellikle TPIC çalışanları ile birlikte bölgede çok daha fazla petrol işçisi çalışıyor. TPIC’e ilişkin çalışmalarımız da sürüyor. Orada çalışan arkadaşlarımız sendikamıza üye oldular, hukuki süreç devam ediyor ayrıca yetkili makamlarla temaslarımız da sürüyor. TPIC çalışanlarını toplu sözleşmeli, güvenceli, daha iyi çalışma koşullarına sahip bir şekilde Petrol-İş Bayrağı altında birleştirme çabamız sürüyor.”

“KAZALARIN YÜZDE 98’İ ÖRGÜTSÜZ
İŞYERLERİNDE GERÇEKLEŞİYOR”
İş cinayetlerinin Türkiye’nin kanayan yarası durumunda olduğunu ifade eden Akyüz, “Her yıl neredeyse 2 bin işçi-emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Bu kazaların yüzde 98’den fazlası örgütsüz olan işyerlerinde gerçekleşiyor. Petrol işçilerinin çalışma şartları zordur; kimi işçiler yazın sıcağında kışın ayazında sahada olmak durumunda. Günlerce evlerinden uzak çalışmak durumundalar. Bu sebeple iş kazalarına uğrama potansiyelleri daha yüksek. O yüzden örgütlenmek bir işçiye insancıl yaşam koşulları, adil bir ücret, sağlıklı çalışma koşulları sağladığı gibi asıl olarak insan hayatını da kurtarıyor” dedi.

“TPAO’NUN ENTEGRE YAPISI PARÇALANDI
TPAO’nun zayıflatılmış bir şirket haline getirildiğine işaret eden Akyüz, “68 Yıldır ülkemizin petrol ve doğal gazını ekonomik değere dönüştüren kamu kuruluşumuz TPAO’nun, uzun yıllara yayılan yanlış politikalar sonucu entegre yapısı parçalandı ve zayıflamış bir şirket haline getirildi. Petrol sektöründe yurtiçi arama ve üretim faaliyetlerinde istenen seviyelere gelinememesinin asıl nedeni, kamu kuruluşumuz TPAO’nun yeterince desteklenmemesi; yurtiçi yatırımlara ağırlık verilmemesi; geçmişte TPAO bünyesinde oluşturulan arama, üretim, rafinaj, petrokimya ve dağıtım faaliyetlerinden oluşan entegre yapının parçalanması ve sektörde özelleştirme politikalarının uygulanmasıdır” diye konuştu.

“TPAO KURUMSAL YAPISI ZAYIFLATILDI”
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Akyüz, sözlerini şöyle tamamladı; “Bu uygulamaları, özelleştirme politikalarının ve kamu istihdamının güvencesizleştirilmesi sürecinin bir parçası olarak görüyoruz. Sendikamız geçmişten bugüne TPAO’nun kurumsal yapısının zayıflamasına zemin hazırlayan tüm politikalara net bir şekilde karşı çıkmış, TPAO’daki çalışan üyeleriyle birlikte kararlı bir mücadele vermiştir.” (Çağdaş Özel)

Editör: TE Bilişim