Arif Arslan’ın söyleşisi

UNUTULMAYAN ORKESTRA 

*Trabzonlu Ahmet Sayman namı diğer ‘Saksafon(Alto ve tenor) Batman’ın ilk  TPAO Orkestrasının kurucu müzisyenlerindendir. 1965 Yılında Hürriyet Gazetesi’nin ‘Altın Mikrofon’ Yarışması’nda 55 Orkestra arasında 3’ncülüğü elde etti. Birinciliği kaçırsa da kendi kurduğu ekibi 3 yıl sonra ‘Altın Mikrofon’u Batman’a getirmişti…

*1963 Yılında dönemin TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ndeki Savunma Sekreteri emekli Albay Numan Alkan’ın, gece kulübünde kendisini dinledikten sonra cazip teklifi geri çevirmeyen Sayman; “22 Haziran 1963 tarihinde geldiğim Batman’a kurduğumuz orkestra o zamanlar ‘Müziğin Oscar’ı sayılan ‘Altın Mikrofon’ yarışmalarındaki başarısıyla ülkenin gündemine girdi” diyor…

NE VARSA ESKİLERDE VAR

Saksafon (Alto-tenor) müzisyen aslen Trabzonlu Ahmet Sayman, Batman TPAO Orkestrasının ilk kurucu müzisyenlerindendir. Gençliğinde birçok orkestrada görev yaptığı için hayata olan tutkusuyla öz güven veriyor. 1960’lı yıllarda küçük bir petrol kabasında orkestrayı kurabilmek için Ankara, Diyarbakır ve Batman arasında mekik dokumuş usta bir müzisyen…  Sayman, 57 yıl önce görev yaptığı petrol kentinde geçen günlerini anlatıyor. Sayman, mesleğine avantajlı başlamış. TPAO gibi büyük bir kuruluş, müzisyenlere tanıdığı imkanlarla büyük bir ödülün Batman’a gelmesinde emeği geçen Sayman, mesleğinden büyük bir keyif de duymuş.

ANKARA’DAN BATMAN’A

Müzisyen Ahmet Sayman, Trabzon’da doğmuş ancak yaşamının büyük bölümü başkentte geçmiş. Ankara’nın gece kulüplerinin birinde akşam orkestradaki arkadaşlarıyla konukları eğlendirirken içlerinden birinin o’nu pür dikkat dinlediğinden habersizdi Sayman. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü Savunma Sekreteri emekli Albay Numan Alkan’dan “Batman TPAO’da çalışır mısın?” sözleriyle karşılaşan Ahmet Sayman: “Başkentteki kulüpte bizi dinleyenler arasında Alkan bey vardı. Programımız bitti, yanıma geldi. Sesimi beğendiğini söyledi. O gece anlaşma yaptık. 22 Haziran 1963 yılında Batman’a geldim” diyor.

‘Solist arkadaşlarımla TPAO’da petrol mühendisleri kadar ücret alıyorduk’ diyen Sayman; “Batman’da kurduğum ilk orkestrada Akardion da Aydın Ece, Solo Gitar’da Erdal Altıntaş, Baterist Oktay Yıldırım ve saksafon da ben vardım” diye ekliyor.

Kısa bir süre sonra dağılan Batman TPAO Orkestrasını yeniden toparlamak da görev yine Ahmet Sayman’a düşmüş. “Dönemin TPAO Batman Bölge Müdürü Raşit Ceylan’dı. Daha sonra TPAO Genel Müdürü oldu. Ceylan Batman’dayken beni çağırdı ve tekrar orkestrayı kurmamı istedi. Petrolcülerin dinlenebileceği müzik orkestrasının olmaması petrolcüler için bir eksiklikti. Ankara Palas’ta nasıl orkestra varsa, aynısı da Batman’daydı. O zamanlar Diyarbakır-Dörtyol’daki Demir Oteli’nin altı Pavyondu. Diyarbakır’a gidip Pavyon’da trompetçi Ünal Üstol ile görüştüm. Baterist Semih Özmert, Baş Gitar Çetin Oral ve İlhan Telli ile örnek bir orkestra ekibi oluşturduk. İlhan Telli’yi de Sivas Demir Çimento Fabrikası’ndan Batman’a getirdim ve orkestrayı yeniden kurdum. Orkestranın kurulması için çok çaba sarf ettim” diyor Müzisyen Sayman.

ORKESTRANIN İLK MÜZİSYENİ BATMAN’DA EVLENDİ

Petrolcülerin oturdukları Site semtine komşu olan Akyürek Mahallesi’ndeki eski Evin sineması karşısında oturan Sayman, gönlünü kaptırdığı komşuları Sağlık Memuru Aziz Gürtuna’nın kızı Yüksel Gürtuna ile 1964 yılında mutlu bir yuva kuruyor. O küçük petrol kasabası Batman’da daha çok yabancı petrolcüler ile mühendisler oturuyordu. Ahmet Sayman, evlilik hikayesi ile küçük petrol kasabasını da anlatmaya başlıyor; “TPAO’da iyi de kazanıyorduk. Mühendislerden daha fazla maaş alıyorduk. Orkestradaki solist arkadaşlarımla TPAO ve Batman’a uyum sağlamıştık. Hiç unutmuyorum. Belediye’de nikah memuru Haşim Ünal’dı. Bazen de Batman’ın ilk gazetesine haftada bir yazardı. Kayın biraderim Yavuz Gürtuna, Batman Belediyesi Fen İşleri’nde mühendisti. Diğer kayınbiraderim İbrahim Gürtuna ile TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde teknik ressamdı. Batman, köyden ilçeye doğru ilerliyordu, evlerin çoğu kerpiçtendi. Cumhuriyet meydanında ilk Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mahmut Ortaboy’un araç satış mağazası dışında araç bulunduran yer yoktu. Bir TPAO’da araçlar vardı. Sosyal hayat diye bir şey yoktu. Çalıştığımız TPAO tesislerinin bulunduğu Site ayrı bir dünya idi. Orkestra çalışmalarımız genelde 1 nolu Misafirhanede olurdu. Yaz akşamlarında ise 1 Nolu havuzda müzikli geceler olurdu.”

Petrol mühendisleri için 15 günde bir uçak seferlerinin Batman Hava limanına sefer yaptığı, petrolcülerin ise daha çok Batman DDY Gar’ına gelen Güney Ekspresiyle yolculuğa çıktığını Sayman, şöyle anlatıyor: “O yıllarda yol yoktu. Otobüsler Batman’a gelmiyordu. Batman Askeri Hava limanına petrolcüler için iki haftada bir uçak seferleri vardı. Bizler daha çok Güney Ekspresiyle Ankara’ya giderdik. Ulaşım imkanları çok kısıtlıydı.”

“TOPRAĞIN KANI FİLMİNDEKİ MÜZİK BİZİM”

1966 Yılının Mart’ın da başrollerini Belgin Doruk ile Fikret Hakan’ın oynadığı ‘Toprağın Kanı’ filminin fon müziğinin Batman TPAO Orkestrasına ait olduğunu hatırlamadan edemiyor Sayman. Yeşilçam’da Belgin Doruk ile Fikret Hakan’ın estiği yıllar. Doruk, şöhretinin doruğunda… Sanatçılara ulaşmanın imkansız olduğu zamanlar. İlk kez Güneydoğu’da film çekimi için gelen ünlü sanatçılar arasında ünlü yönetmen Atıf Yılmaz ve Tuncel Kurtiz de yer almış.

Sayman, TPAO Misafirhanesinde çalıştıkları bir sırada kendilerine sürpriz bir ziyarette bulunan Fikret Hakan’ın isteği üzerine fon müziğini hazırlarken, o dönemin sanatçılarıyla ilgili edindiği izlenimini de paylaşıyor.

55 ORKESTRA ARASINDA 3’NCÜ

“Hürriyet Gazetesi’nin 1965 Yılında düzenlediği ‘Altın Mikrofon’ yarışmasında 55 Orkestra ile yarıştık” diyor Ahmet Sayman; “Yarışmaya ‘Kaleden Toplar Atarlar, ‘Fırat Kenarında Yüzen Kayıklar’ ve ‘Yumurtanın Sarısı Yere Düştü Yarısı’  şarkılarıyla Ankara, İzmir, Adana, Samsun ve İstanbul’da yarışmalara katıldık. Önce 55 Orkestra arasında ilk 5’e girdik. Sonrasında ise yarışmanın üçüncüsü olduk. Fakat gelecek için de umutluyduk. Çünkü Orkestramız Türkiye’nin dört bir yanında yankı uyandırmıştı.”

SONUNDA BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ BATMAN’A…

1968 Yılında atamasının TPAO Genel Müdürlüğü’ne çıkmasıyla Batman’dan Ankara’nın yolunu tutan Sayman’ın, müzik dolu günleri geride kalıyor. Ancak geride bıraktığı Batman TPAO Orkestrasının bir gün ‘Altın Mikrofon’u Batman’a götüreceğine inanmış. ‘Ben solist arkadaşlarımın, bizim daha önce kıl payı kaçırdığımız büyük ödülü Batman’a getireceklerinden emindim’ diyor Sayman ve ekliyor: “1968 Yılındaki yarışmada Bateride Semih Özmert, Trompette Ünal Üstol, Saksafonda Ünal Yiğitbaş, Bas Gitar’da Çetin Oral ve Orgda solist İlhan Telli’den oluşan Batman TPAO Orkestrası, birçok ünlü orkestrayı geride bırakıp ‘Altın Mikrofon’u kazandı. Bu büyük başarıyla gurur duydum.”

60 Yıl öncesinde sosyal hayatın olmadığı Batman’da, küçük bir orkestranın Türkiye çapındaki başarısına dikkat çeken Sayman, dönemin iz bırakan TPAO yöneticilerini de saygıyla anıyor: “İlk TPAO Batman Bölge Müdürü Şemsi Ağar’dı. Sonradan Bölge Müdürlüğü’ne Raşit Ceylan atandı. Ceylan aynı zamanda damadım Necmi (Baba) Atman’ın kirvesiydi. Merhum Yamaç, TPAO tesislerinde Botanik parklar, Kristal Park ve TED Koleji gibi önemli projeleri hayata geçiren saygın bir simaydı.”

Batman’da ilk müzisyen Ahmet Sayman ile sohbet ederken, geçmişin anıları canlandı gözümüzde. Tarihe tanıklık yapanların sohbetleri güzel, çünkü hayata hep iyimserlikle bakıyorlar. Onlar yaşadıklarından tat almayı bilen insanlar…

Müzisyen Sayman ‘Şimdi de olsa aynı mesleğimi yaparım’ diyor. Trabzon ve Ankara kadar Batman’ı da seviyor… Şu salgın bitsin, önümüzü görelim, uzun yıllar gelmediği, görmediği Batman’a gelecek nostalji için ilk saksofon- (alto tenor) müzisyen Ahmet Sayman…

Editör: TE Bilişim