Batman ovasında 60 Bin dönümlük mısır alanı, ‘vahşi’ sulama yöntemiyle sulanıyor. Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan: “Damlama ve yağmurlama sistemiyle tarlalar sulanıyor. Üretici maliyeti olmadığı için vahşi sulama yöntemi kullanıyor. Fakat bu yöntem toprağa büyük zarar veriyor. Toprak, çoraklaşıyor. Bitkilere verilen ilaç ve kimyasal gübre de su vasıtasıyla yer altı kaynak sularına karışıyor” dedi.

Jeoloji mühendisi Eşref Tarhan ise yanlış sulama nedeniyle her yıl Kıbrıs adası kadar toprağın heba olduğuna dikkat çekerek: “Vahşi sulama çok zararlı. En verimli topraklarımızı vahşice erozyona uğratıyor. Bölgede vahşi sulama yüzünden her yıl Kıbrıs adası kadar toprak kaybediyoruz” diyor.

İLUH, ÇAMUR AKIYOR
Batman’ı ikiye bölen İluh deresi, son dönemlerde mısır tarlalarından gelen kirli suyla adeta çamur akıyor. Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, Batman ve ilçelerinde 60 Bin dönümlük mısır alanının ‘vahşi sulama’ yöntemiyle sulanmasının toprağa büyük zarar verdiğini ifade etti. Doğan, şöyle devam etti: “Damlama ve yağmurlama sisteminden kaçınan üretici, ne yazık ki vahşi yöntemle toprağa ve doğal yaşama büyük zarar verdiğinin farkında değil. Bitkilere verilen ilaç ve kimyasal gübreler su vasıtasıyla yeraltına sızıyor. Kaynak sularına kadar karışan bu su, akarsularda binlerce canlıya zarar veriyor. Vatandaşların kullandığı kaynak sularına da zarar veriyor. Doğanın dengesi bozuluyor. Bu vahşi sulama yönteminin artık son bulması gerekiyor.” Öte yandan İluh deresine akan çamurlu su, Batman Çayı ve Dicle nehrine karışıyor.

“YASAKLANMASI GEREKİYOR”
Jeoloji mühendisi Eşref Tarhan ise yanlış sulama nedeniyle her yıl Kıbrıs adası kadar toprağın heba olduğunu ifade etti. Beşiri’nin Bahçeli köyünde çiftçilik yapan Jeoloji mühendisi Eşref Tarhan: “Vahşi sulama çok zararlı. En verimli topraklarımızı vahşice erozyona uğratıyor. Bölgede vahşi sulama yüzünden her yıl Kıbrıs adası kadar toprak kaybediyoruz. Vahşi sulamanın yasaklanması gerekiyor. Yanlış sulamalar yüzünden Batman Çayı, Garzan çayı ve Dicle nehri çamur akıyor” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim