** ‘İnsan Hakları günü’ nedeniyle Batman Barosu, hak ihlalleri ile çözüm sürecine dikkat çekti. Batman Barosu Ahmet Sevim: “Toplumda barış, adeta tüm hakların ön koşulu haline gelmiştir” dedi.


ÇÖZÜM SÜRECİ ÖNEMLİ”
Batman Barosu’nun basın açıklaması CMK Merkezi’nde gerçekleştirildi. Baro Başkanı Ahmet Sevim ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı basın açıklamasında insan haklarının önemi, ihlaller ve çözüm sürecine dikkat çekildi. Basın açıklamasını okuyan Baro Başkanı Ahmet Sevim: “İnsan hakları mücadelesi bizlerin günlük mesleki ve kurumsal faaliyetlerimizin bir parçasıdır. Kürt meselesinin barışçıl çözümü konusundaki çabaları, tüm eksikliklerine rağmen önemsiyor, bu konuda istikrarlı ve ısrarcı olunmasının gerektiğini yineliyoruz. Şiddet ortamının insan haklarını bir bütün olarak sınırlama gerekçesi kılındığını yıllarca acı bir şekilde tecrübe etmiş bir toplumda barış adeta tüm hakların ön koşulu haline gelmiştir” dedi.


TOPLUMSAL OLAYLARDA
İHLALLER YAŞANIYOR”

Sevim, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güçlü toplumsal desteğe rağmen maalesef kalıcı ve esaslı bir barışın koşulu olan yasal ve yapısal değişiklikler beklentileri karşılayacak ölçüde değildir. Toplumun tüm kesimlerince değiştirilmesi konusunda mutabakata varılan yeni bir Anayasa çalışmasının yarım kalması, komisyon çalışmalarının şeffaf ve denetlenebilir nitelikte olmaması bu güçlü beklenti ve ihtiyacın gerisinde bir siyasal yapının devam ettiğini göstermektedir. Özellikle son dönemde tüm toplumsal olaylarda, aşırı, orantısız ve anayasal bir hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkını ortadan kaldıran müdahaleler, dahası bu toplumsal olaylarda yaşam hakkı ihlaline varacak uygulamalar yaşanmaktadır.”


BDP’Lİ VEKİLLER DE BIRAKILMALI”
Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılması gerektiğini de belirten Sevim: “Terörle Mücadele Kanunu siyasal özgürlükleri daraltan bir işlev ile fiilen parti kapatma anlamına gelecek tutuklamaların gerekçesidir. Olağanüstü dönemlerin zihniyetini taşıyan bu yasa ile özgürlükler konusunda atılan tüm adımlar boşa çıkarılmakta, meşru siyasal alan kriminalize edilmektedir. Bu nedenle TMK’nın bir bütün olarak derhal kaldırılması, bu yasaya dayalı tüm mahkûmiyetleri ortadan kaldıracak genel bir af çıkarılması gerekmektedir. CHP Milletvekili Mustafa Balbay’ın tahliyesine gerekçe olan tüm koşulların aynı zamanda BDP milletvekilleri ve dahası aynı koşullardaki tüm tutuklular için de geçerli olduğu, yasalar önünde eşitlik gereği tümünün tahliye edilmesi gerektiği kuşkusuzdur” dedi.

Editör: TE Bilişim