**Çağdaş WebTV’nin yayınına katılan Batman’ın ilk Bayındırlık ve İskan Müdürü Abdulkadir Tatar, ‘il’ için istenen Batman haritasını o dönem nasıl çizdiklerini anlattı. Tatar; “Haritayı 2 günde hazırladık” dedi.

**İlçelerin belirlenmesinde o dönemde Silvan’dan ilginç bir mektup olduklarını da belirten Tatar; “Çok ilginçtir, o dönem Silvan’dan bazı ilçe sakinleri bize mektup göndererek, ‘Bizi Batman’a bağlarsanız toplu intihar ederiz’ demişti. Oysa bizim böyle bir düşüncemiz zaten yoktu” diyor.

“O DÖNEM BETON VE
ASFALTLI SOKAĞIMIZ YOKTU”
Batman’ın il oluşu nedeniyle hazırlanan özel yayına katılan Batman’ın ilk Bayındırlık ve İskan Müdürü ile Belediye Başkan Yardımcısı Abdulkadir Tatar, ilçe dönemini anlattı. İmkanların kısıtlı olduğu dönemlerde büyük çaba sarf ettiklerini belirten Tatar; “5 Yıl süreyle iki görevi bir arada yürüttüm. O dönemlerde beton-asfalt sokağımız yoktu. Hepimizin sevdası Batman’ın il olmasına yönelikti. Merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal, uçaktan inip otobüse bindiğinde kendi aracımın üzerine ‘72 AC 001’ yazmıştım. Özal, ‘Gördüm gördüm arabayı’ dedi. Hayalimizdi o. Siirt Valisi Atilla Koç ve Tuncer Perçinler Valimizle birlikte devir-teslim töreninde büyük çalışmalarımız oldu. En son Batman’a geldiğimde ise kayboldum. Şu anda çok modern bir şehir olmuş Batman. Özellikle sanayide önemli bir noktaya ulaştı Batman. Gurur duyuyoruz. O dönemlerde vatandaş, tüm yöneticileri bir arada görünce ayrı moral oluyordu halka. Nerde bir etkinlik varsa dönemin Albayından Kaymakamına ve diğer yöneticilerine beraber giderdik. Taziyelerden düğünlere beraber iştirak ederdik” dedi.

“BATMAN HARİTASINI İKİ GÜNDE ÇİZDİK”
Cumhurbaşkanı merhum Özal tarafından istenen il haritasını o dönemde nasıl yetiştirdiklerini de anlatan Tatar, şöyle devam etti; “İl sürecinde dönemin Belediye Başkanı Ataullah beyin de Milletvekili Kutbettin beyin de büyük çabaları oldu. Kutbettin Hamidi telefon açtı, ‘2 gün içinde rahmetli Özal, Batman haritasını istiyor’ dedi. ‘İki günde haritayı nasıl çıkaracağız’ dedim. ‘Cumhurbaşkanımız istiyor’ dedi. Siirt ve Mardin haritalarını getirttik, aydıngere kendi haritamızı çizdirdik. Batman haritasını iki günde çizdik. Dedik ki herhalde Genel Müdürlük bunun üzerine çalışır, bizim çizdiğimiz gibi geçmez diye. Bir baktık aynı o halde onaylandı ve geldi. Batman Çayının öbür tarafı Diyarbakır, öteki yanı da Batman. Batman Çayını sınır kabul ettik. Sonradan düşündük, ‘Millet bize şimdi beddua ediyordur, çayın bir tarafı Diyarbakır, bir tarafı da Batman. Nasıl olur’ diye.”

“SİLVANLILARDAN İLGİNÇ MEKTUPLAR ALDIK”
İlçeleri belirlerken yaşadıkları ilginç bir anıyı da anlatan dönemin Başkan Yardımcısı Abdulkadir Tatar, şöyle devam etti; “İlçeleri belirlerken, Silvan’dan mektup aldık. ‘Eğer bizi Batman’a bağlarsanız toplu intihar ederiz’ diye Silvanlı gençlerden mektup almıştık. Böyle ilginç bir durumla karşılaşmıştık. Oysa zaten böyle bir düşüncemiz yoktu.” (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim