* Toprak Mahsülleri Ofisi Batman Şubesi, hasat alımına start verdi. Randevulu sistemle hububat ekicisinden ürün almaya başladıklarını belirten TMO Şube Müdürü Abdurrahman Güneş: “Bu yıl yöremizde yaklaşık 90 bin ton buğday alımı hedefliyoruz” dedi.

BUĞDAY ALIMI TAM HIZ
Ramazan Bayramı sonrasında hububat mevsiminde tarladan buğdayı toplayan üretici soluğu, TMO’da alıyor. Batman ovası başta olmak üzere çevre ilçeler Silvan ve Kurtalan’daki alım noktalarında da ürün alan TMO’nun hedefi, bu yıl 90 bin ton buğday alımını gerçekleştirmek. TMO Batman Şube Müdürü Abdurrahman Güneş, Ramazan bayramı sonrasında Batman Şube Müdürlüğüne bağlı Kurtalan ve Silvan ilçelerindeki TMO alım noktalarında da üreticilerin buğday ürününü teslim etmeye başladığını söyledi. Güneş; “Mesainin ilk gününde Batman TMO’da 1000 ton, Kurtalan’da 3 Bin 500 ton, Silvan’da da 3 Bin ton buğday alımı gerçekleştirildi” diye konuştu.

PROTEİNE GÖRE PRİM
Ekmeklik buğday tonunun 1050 TL, makarnalık buğdayın tonu ise 1100 TL’den alındığı TMO'da, ürünü proteinine göre üreticiye prim veriliyor. Kaliteli ürüne 10 lira gibi prim verildiğini kaydeden Şube Müdürü Güneş, şöyle devam etti: “Randevulu sisteme göre günde ortalama 45-50 arasında kamyondan buğday alınıyor. İzdiham olmaması için son yıllarda getirdiğimiz randevulu sistemden herkes memnun. Batman şubesinden 70 bin ton. Çevredeki ilçelerle birlikte yaklaşık 90 bin ton buğdayı almayı planlıyoruz. Bu yıl çiftçiye da zamanında ödemeler yapılacak. Alımlar önümüzdeki günlerde hızlandırılacak. Batman'da bugünden itibaren günde 3 bin tonun üzerinde buğday alımını hedefliyoruz.”

DOĞAN: “VERİMDE YÜZDE 25 DÜŞÜŞ VAR”
Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, geç yağan yağışlar nedeniyle bu yıl buğday başta olmak üzere arpa ve diğer ürünlerde verimde yüzde 25-30 arasında düşüşün yaşanabileceğine dikkat çekti. TMO'nun randevulu sisteminden üreticilerin de memnun olduğunu ifade eden Genel Sekreter Doğan: “Sadece Batman ovasında değil, yörenin hemen tüm illerinde zamanında yağmayan yağışlar yüzünden hububat veriminde düşüşler olacak. Sadece üründe değil, samanda da kaybın olduğu ortadadır. Çiftçi yine de hasat mevsiminden umutlu” dedi. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim