ÇİFTÇİNİN GÖZÜ BİRİM FİYATINDA
Verimli geçen 2017 hasad döneminde çiftçilerin gözünün TMO’nun birim fiyatında olduğunu belirten Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş; “TMO bir an önce birim fiyatlarını açıklayıp üreticinin kaygısını ortadan kaldırmalıdır” dedi. Hububat tarımında ürün hasadının yüzde 90 oranında gerçekleştiğini, Batman ve yöresindeki verimlerde yüzde 20 civarında bir artışın söz konusu olduğunu söyleyen Oda Başkanı Aydiş; “Bu yıl rekolte yüksek. Sulanmayan alanlarda dönümdeki buğday verimi 400-500 kilogram, sulu alanlarda ise 600 ila 700 kilogram arası değişmekte. Bereketli bir yıl olmasına rağmen çiftçilerimiz fiyat belirsizliğinden dolayı hasad öncesi yaptıkları harcamalarını karşılayamadı” diye konuştu.


“BİRİM FİYATI BİR AN ÖNCE AÇIKLANMALI”
Başkan Aydiş, sözlerini şöyle açıkladı; “Üreticiler, hububatta elde edecekleri gelirin ne olduğunu bilemiyor. Bu nedenle gelecekle ilgili her hangi bir planlama yapamamakta. Hasad bitimine yaklaşmamıza rağmen TMO’nun halen fiyat belirlenmemesinden dolayı üreticilerimiz kaygılı. Her şeyden önce açıklanacak fiyatın üreticilerin beklentisini karşılaması ve ürünlerinin tam karşılığını almasını temenni ediyoruz. Hububat piyasasındaki bu belirsizliğin ortadan kalkması için de çabalarımız sürüyor.”


“ÇİFTÇİ PİYASANIN İNSAFINA BIRAKILMAMALI”
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan ise çiftçilerin umutla TMO’nun bir an evvel fiyat açıklamasını beklediğini ifade etti. Doğan, şöyle konuştu; “Çiftçilerimiz yaşanan bu fiyat belirsizliği nedeniyle zor günler yaşamakta. Üründen elde ettikleri gelirle mazot, elektrik ve ilaç gibi biriken borçlarını ödemek istiyorlar. Bir yıllık bir beklentinin ardından açıklanmayan fiyatlar çiftçilerimizi düşündürüyor. Çiftçiler elde ettikleri ürün ile piyasanın insafına bırakılmamalıdır.” (Reşat Yiğiz)

 

Editör: TE Bilişim