*1953 Yılında Batman'a yerleşen Gündüz ailesi, petrol kentine ilk iş merkezi kazandırdı. Babası merhum Hasan Gündüz'ün, Batman'ın ilk tüccarlarından olduğunu belirten 74 yaşındaki Fikret Gündüz: "Markaların arabaların ve beyaz eşyaların bölge bayisi idik. 1984 Yılına kadar ticaretteki satışta Türkiye birinciliğini kimseye kaptırmazdık" diyor.

*Batman'ın son yıllarda hızla büyüdüğüne işaret eden Gündüz: "1953 Yılında Batman'a geldiğimizde DDY Gar Müdürlüğü’ndeki büfeyi işlettik. Çarşı yoktu, sadece DDY Gar binası ve TPAO Sitesinin bulunduğu ambar binaları vardı. Şimdi ki İş Bankası binasının bulunduğu yer bahçeli bir evdi. 1955'te Batman, belde olunca ilk açılan bankalar İş ve Ziraat şubeleriydi" dedi.

“BATMAN, 60 YILDA BUGÜNLERE GELDİ”

Belde döneminden önce Mardin’in Midyat ilçesinden Batman'a yerleşen Fikret Gündüz, bir zamanlar petrol kentinin ‘ilk tüccar’ unvanını elinde bulundurduklarını söyledi. 1953-1984 yılları arasında marka araç bayiliği ve beyaz eşyanın yanı sıra inşaat sektöründe de hizmet verdiklerini belirten 74 yaşındaki Fikret Gündüz: "Batman'a geldiğimizde küçücük bir İluh köyü eski yerleşim yeri olan Tepebaşı’ndaydı. Batman henüz belde bile değildi. 14 haneli İluh dışında yapının olmadığı o yerleşim biriminde TPAO'dan önce MTA'nın baraka, misafirhane ve tamir atölyeleri vardı. Şimdi ki Çarşı Mahallesi’nde 8 odalı tek katlı eve yerleştik. Tren garındaki büfeyi 16 bin liraya aldık. Üç yıl çalıştırdık, bıraktık. Batman 60 yılda böyle büyüdü. Özellikle 1970 ile 80 yılları Batman, bölgenin Paris’i gibiydi. Bölgenin petrolcüleri Batman’da olunca, hareketlilik de vardı" dedi.

“TREN, UÇAK VE HELİKOPTER HARİÇ

BATMAN’A MARKA ANA BAYİLİKLER GETİRDİK”"

Batman'ın 1955 yılında belde olmasıyla Çarşı merkezinde yapılaşmaya izin verildiğini ifade eden Gündüz, şöyle devam etti: "Merhum babam Hasan Gündüz, Güneydoğu’nun ilk tüccarlarındandır. Ağabeyim Adil ve Hikmet’le birlikte ticaretin her alanına girdik. Devletin tekelinde tren, uçak ve helikopter hariç hemen hemen her sektörde ticaret yaptık sayılır. Bir dönemlerin ünlü markaları Philips, Singer, Beko, Telefunken ve Arçelik gibi beyaz eşya bayiliğini yaptık. Fiat, Ford, Bedford , Jhoondere ve İnter gibi marka araçların da bölge bayiliğini üstlendik. Pirelli lastiklerinin de satıldığı tek araç lastik ve her çeşit beyaz eşya ile tüpgaz ana bayileri bizdik. Satışlarda gerek bölge gerekse Türkiye birinciliğini kimseye kaptırmadık. 1984 Yılına kadar ticareti sürdürdük, sonradan bıraktık."

"İLK İŞ MERKEZİNİ BİZ YAPTIK"

Cumhuriyet meydanına yakın Türkiye İş ile Ziraat Banka şube yerlerinin kerpiçten bahçeli evler olduğunu anımsatan Fikret Gündüz: "O zamanlar Site Ortaokul’una gidiyordum. Şimdi ki İş Bankası binasının bulunduğu yer, bahçeli bir evdi. O ev İş Bankası’na dönüştürüldü. Ziraat Bankası da kerpiç bir evde hizmete açılmıştı. Belediye binası ise şimdi ki Öncü Eczanesinin yerinde taştan yapılı binada hizmet verdi. Merhum babam yeni pasaj olarak 22 işyerini kapsayan Gündüzler İş Merkezini Batman'a kazandırdı. Bizden sonra peş peşe pasajlar yapıldı. Batman dengesiz büyüdü, daha iyi gelişebilirdi. Geçmişten bugüne baktığımda Batman'ın değişmeyen yerleri arasında TPAO Bölge Müdürlüğü alanı, İluh tepesi ve İş Bankasının yeridir. Şehrin görüntüsü son 30 yılda çok değişti" dedi.

"SİTE ORTAOKULU ÜNİVERSİTE GİBİYDİ"

1965 Yılında eğitim-öğretimini sürdürdüğü Site Ortaokulu’nun TPAO'da çalışan petrol emekçilerinin çocuklarının çoğunluğunu oluşturduğunu anlatan Gündüz, sözleri şöyle sürdürdü: "54 Yıl önce Site Ortaokulunun müdürü merhum Abdullah Bağış'tı. O biz gençleri evlerden toplayıp ortaokul bölümünü oluşturdu. Hiç unutmuyorum; 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda ben Petrolspor'un güreş takımının formasını giydim. Halil Beytüt de futbol takımının formasıyla Cumhuriyet meydanında etkinliklere birlikte katıldık. O zamanlar bile Petrolspor'da forma giymek bir rüya gibiydi. O günleri hatırladıkça hüzünleniyorum ve geçmiş günler film şeridi gibi gözümün önünden geçiyor."

"35 YILDIR TİCARETİ BIRAKTIK"

Yaklaşık 35 yıldır ticaretten koptuklarını söyleyen petrol şehrinin tanıklarından Fikret Gündüz, sözlerini şöyle tamamladı: "Eskiden adamın sözü ve özü netti. Ticarette güzel insanlar vardı. Borç ve senetsiz alışveriş olurdu. Ne yazık ki şimdilerde kimse kimseye güvenmiyor. Güven azaldı. Bana sorarsanız; ticaret bir çeşit tuzak yeri oldu. Kaptı-kaçtı şeklindeki ticarette biz eski esnaflar yapamadığımız için bu işi son yıllarda bıraktık. Ticaret ve dürüstlükte Batman ve Türkiye çapında çok büyük çapta kalıcı ve güvenli isim edindik. O güzel imajın zedelenmemesine gayret ettik. Geçmişe bakıp ‘nerede o eski ticaret ve esnaflık’ diyorum. Halen Devletimizin Bölge İdare Mahkemeleri ile Defterdarlığın takdir komisyonu ve bilirkişi uzman görevim de sürüyor. Bazı yerlerde devletin bana olan ‘yedi emin’ görevi gibi bir sıfatın verilmesinden de gurur duyuyorum."

Editör: TE Bilişim