**İş Bankası Kültür Yayınları’nın, ‘Türkiye’nin Kültür Atlası’ adlı kitapta Batman’la ilgili rencide edici cümlelerine tepki gösteren Batmanlı uluslararası sanatçı Ahmet Güneştekin: “İş Bankası Kültür Yayınları’nın özrü önemlidir. Ancak bu skandal kitabı hazırlayanlar da ivedilikle Batman halkından özür dilemeli. Maksatlarını açıklamalıdırlar. Bu işin takipçisiyiz” dedi.

BATMAN’DAN BÜYÜK TEPKİ
Türkiye’nin ‘Kültür Atlası’ adlı kitapta Batman’la ilgili rencide edici değerlendirmelere Uluslararası sanatçı Ahmet Güneştekin, Batman Barosu, Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti ile bazı STK’lar sert tepki gösterdi. Batman’daki bazı STK temsilcileri, gerek Batman Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse de İstanbul Başsavcılığı’na kitabın yazarları Prof. Dr. Kenan Mortan ve Prof. Dr. İbrahim Atalay hakkında yasal işlem başlatılması için harekete geçti. Batman’daki bazı STK temsilcileri: “Bu yazarlar hakkında yasal işlem başlatılmasını istemek en doğal hakkımızdır. Aslında TCK’nın 216/2 maddesi açıktır. Bu suç, şikayete bağlı değil. Başsavcılıklar konuyu öğrendiklerinde doğrudan kanuni işlem yapmaları gerekir. Her Batmanlı bulunduğu yerin Cumhuriyet Başsavcılığına gidip ihbarda bulunmasını istiyoruz. Bizler demokratik hukuki tepkimizi göstereceğiz” dediler.

GÜNEŞTEKİN: “YAZARLAR ÖZÜR DİLEMELİ”
Güneştekin, kitabı yazan yazarların Batman halkından özür dilemesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Haksızlığa, beklemeye ve tepkisiz kalmayan herkesi kutlarım. İş Bankası yayınlarının özrü önemlidir. Bu skandal kitabı hazırlayan sözde akademisyenler Kenan Mortan ve İbrahim Atalay da ivedilikle çıkıp Batman halkından özür dilemeli, maksatlarını açıklamalıdırlar.”

BGC BAŞKANI ARSLAN: “RESMİ KAYITLAR AÇIK”
İşbankası Yayınevi’nin Kültür Atlası kitabına bir tepki de Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti’nden geldi. Batman’ın kültürünün değerlendirileceğine, kadına şiddetten ensest ilişkiler gibi yüz kızartıcı ifadelerle Batmanlılara hakaret edildiğini belirten BGC Başkanı Arif Arslan: “İlgililere sesleniyoruz. Resmi kayıtlar açıktır. Şimdiye kadar 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun uyarınca yarım milyona sahip Batman’da kaç vaka tespit edilmiştir? Aynı şekilde diğer illerdeki tespit miktarı ya da oranı nedir? Rakamlar açıklandığında eğer iddia etikleri gibi her iki kadınımızdan biri sistematik şekilde şiddete maruz kalmışsa bir diyeceğimiz yok. İddia ediyoruz; rakamlar açıklandığında nüfus oranına göre bu açıdan en alt sıralarda yer alacak. İki akademisyenin de bir an önce Batman halkından özür dilemesini istiyoruz” diye konuştu.

YAYIN EVİ ÖZÜR DİLEDİ
İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan da tepkiler sonrası Batmanlılardan özür dileyerek, kitabın satışının durdurulduğunu açıkladı. Kitap hakkında suç duyurusunda bulunan Batman Barosu Başkanı avukat Abdulhamit Çakan’a, özür mesajı gönderen Salcan: “Yeni yayınladığımız Türkiye’nin ‘Kültür Atlası’ adlı kitapta geçen asılsız bir cümle nedeniyle Batmanlıları ve Batman Barosu’nu hiç istemeyerek de olsa rencide ettiğimiz için özür dileriz. Batman Barosu’nun bu haklı tepkisi bizi hemen harekete geçirdi ve sözü geçen kitap satıştan kaldırıldı ve toplatıldı. Bu dayanaksız ifadeyi yayınladığımız için Baro Başkanı sıfatınızla, nezdinizde tüm Batmanlılardan ve Baronuz mensuplarından samimi özrümüzü kabulünü şahsım ve kurum adına istirham ederim” dedi. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim