*Batman’daki tekstil zirvesini Batman Çağdaş’a değerlendiren TEKSİAD Başkanı Halil Yaşar, zirvenin verimli ve güzel geçtiğini söyledi.

“2008 YILINDA 1 TEKSTİL FİRMASI VARDI”

Batman TEKİSİAD Başkanı Halil Yaşar,  2008 yılında 1 olan tekstil firmasının Tekel hangarlarının tekstile tahsis edilmesiyle birlikte 2011 yılına kadar olan süreçte 15’e yükseldiğini söyledi. 2012 yılında Devletin çıkardığı yeni teşvik yasası ve İŞKUR işgücü destekleriyle bölgede tekstilin, çok hızlı bir şekilde geliştiğini anlatan Yaşar, şunları kaydetti: “Bu durum Türkiye’nin batı illerinde faaliyet gösteren bir çok firmalarımızın da dikkatini çekmiş ve bu firmalar büyük yatırımlar yaparak tekstilin ilimizde gelişmesinde büyük katkıları olmuştur. Bunun akabinde 90’lı yıllardan beri,  çeşitli nedenlerden dolayı şehrimizden göç edip,  batı illerine çalışmaya giden, oralarda küçük atölyeler kurup çalışan hemşerilerimiz de, Batman’a dönerek büyük ve modern fabrikalar kurarak , Tekstil’in ilimizdeki gelişimine büyük ivme kazandırmıştır.”

“TEKSTİLDE TÜM DALLARDA ÜRETİM YAPILIYOR”
Her geçen yıl Batman'da tekstilin daha da genişlediğine işaret eden Yaşar, firma sayısının 400’ün üzerine çıktığını ve tekstil sektörünün 40 binlere yakın vatandaşa iş, aş ekmek kapısı olduğunu aktardı. Yaşar, “Emek yoğun  olan sektörümüz, istihdamın artmasıyla birlikte bugün sadece ücret üzerinden aylık 350 milyona yakın bir finans gücüyle Batman’da sosyal refaha, huzurun sağlanmasına ve işsizliğin azaltılmasına vesile olmuştur. Firmalarımız her geçen gün kurumsallığı, profesyonelliği, kaliteyi ve özellikle,  kapasiteyi artırarak sektöre olan uzaklık mesafesini de kısaltıp , İstanbul firmalarına İstanbul’dan daha yakın olmayı başarmıştır. Sektörümüz de bölgemizin yıldızı olan Batman’da örme, dokuma, Triko, gömlek ve iç giyim gibi tekstilin bütün alt dallarında üretim yapmaktayız” dedi. Geçmişte göç veren bir il olduklarının altını çizen Yaşar, 2008 yılından itibaren  tersine göç alan bir şehir haline geldiklerini ifade etti. “Tekstil Batman da gençlerimize ve özellikle kadınlarımıza umut kapısı olmuş , kadınlarımıza özgüven katmış ve kendi ayakları üzerinde durmayı sağlamıştır” diyen Yaşar, sektörde yaşanan sorunlara da değindi.

YAŞAR; “GİRDİLER ARTI”
Artan girdi maliyetlerine işaret eden Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü; “Son zamanlarda artan girdi maliyetlerden dolayı sektörel hedefler doğrultusunda iş fırsatlarını değerlendiremez durumuna geldik. Ülke genelinde uluslararası iş bağlantıları noktasında sektörümüzün çok ciddi sıkıntılar yaşadığı ortadadır. Çok büyük yatırımlar yaparak,  büyük kapasiteli olan firmalarımız; bugün yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle insan kaynağı maliyetinin artışı, artan enerji fiyatları, lojistik desteğin olmaması ve fahiş anlamda gıda fiyatlarının artması karşısında firmalarımız ezilmektedir. Geçen sene 5 bin ödediğimiz lojistiğe bugün 25 bin lira ödemek zorunda kalıyoruz. Yani fiyat artışı tam 5 kat artmıştır. Geçen sene 22 bin lira ödediğimiz elektrik faturasını da bu yıl 106 bin lira olarak ödüyoruz. Ülkemiz tarım ülkesi olmasına rağmen gıdada fiyatlar uçmuş halde. Bütün bu durumlar firmalarımızın fiyat tutarsızlıklarına ve buna bağlı olarak birçok noktada zor durumda kalmasına sebep oluyor.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim