TARİHİ MİNAREDE HASAR YOK

Batman tarihi ilçesi Hasankeyf’te taşınması kararlaştırılan 7 eserden 6’sı yıl sonuna kadar yeni yerleşim biriminde olacak. 611 Yıllık Sultan Süleyman Koç cami minaresinde 19 metrelik bölümündeki taşlarının numaralandırılarak söküldüğünü belirten DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı: “Yaklaşık 1.5 aydır minaredeki taşların söküm çalışmaları sürüyor. 36 Metre yükseklikteki minarenin 19 metrelik bölümündeki inmiş durumda. Şu ana kadar Kufi yazılarının da yer aldığı taşlar düzenli bir şekilde numaralandırılarak kültürel park alanına taşındı ve sıfır hatayla süslemelerin olduğu taşlar titiz bir şekilde yerine ulaştırıldı. Hasar oranı yüzde sıfır” diye konuştu.

250 MİLYON TL’YE MAL OLACAK

Yeni yerleşim birimine yakın mesafesindeki Kültürel Park’a taşınan Zeynelbey Türbesi, Artuklu Hamamı ve İmam Abdullah Zaviyesi’nin ardından önümüzdeki hafta kale girişindeki Orta kapının üç ayrı parça halinde taşınacağını belirten Kösalı sözlerini şöyle sürdürdü: “Kale girişindeki Orta kapının taşıma işlemleri 15-20 gün içerisinde tamamlanacak. Kızlar camisi ile El-Rızık camileri de ibadete kapatıldı. Bu iki camimize de alternatif olarak yapılan prefabrik cami ibadete açıldı. Bu iki tarihi caminin bahçesinde kazılar yapılacak. Eski mezarlar taşınacak. Yıl sonuna kadar 7 eserin 6’sı taşınmış olacak. El-Rızık minaresi ise önümüzdeki yılın ilk aylarında taşınacak. Taşıma ve güçlendirme çalışmaları için yaklaşık 250 Milyon TL’lik harcama yapılacak.”

VADİYE DOLGU

Batman İl Koordinasyon toplantısında, Hasankeyf’teki tarihi eserlerin korunmasına yönelik çalışmalara değinen DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı: “Hasankeyf’in kalesini güçlendirmeye yönelik dolgu çalışması da sürüyor. Kale dibinde şuana kadar 2.2 Milyon metre küp dolgu işlemleri yapıldı. Yine küçük sarayın dibinde beton güçlendirme çalışmaları sürüyor. Tehlike arz eden 83 kaya kontrollü bir şekilde yıktırıldı. Bazı tarihi eserlerin yerinde korunmasına yönelik de çalışmalar sürüyor. Yamaç külliyesi barajdan etkilenmeyecek eserlerden biri. Turizme kazandırılacak bu eser içinde güçlendirme ve restorasyon çalışmaları tamamladı” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim