*Batman’da mısır hasadında üretici dane, dar gelirli ise ‘koza’ derdinde. Biçerdöver sürücüleri mısır hasadı yaparken, dar gelirliler ise tandır ve sobasını yakmak için tarlada koza topluyor.

MISIR VE KOZA İÇİN TER DÖKÜYORLAR
Türkiye ve dünyada uzun yılların ortalamasına bakıldığında, sıcaklığın artması ve yağışların azalmasıyla son yılların en etkili kuraklığı yaşanırken, Batman’da mısır üreticisi dane, dar gelirli ise koza derdine düştü. Yaşanan kuraklığa rağmen kısmen de olsa mısır ekiniyle ayakta durmaya çalışan mısır üreticisi tonu piyasada 2.200 TL’den satılan mısırın baş fiyatının Toprak Mahsulleri Ofisi’nce açıklanmasını istiyor. Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, kuraklık nedeniyle zor günler geçiren Batman çiftçisinin gözünün destekleme priminde olduğunu söyledi.

“TOPRAK BİZİ BIRAKMIYOR”
Biçerdöverlerin dane toplamasının ardından tarlaya koza toplamak için giren dar gelirli ailelere dikkat çeken bazı mısır üreticileri, şunları söylediler: “Gübre tonu 2.800  liraya kadar yükseldi. Her yıl ektiğimiz tarla sayısıyla birlikte çalışan insanların da sayısı azaldı. Çünkü artan girdiler ne tarlamızı ne de çalışanları doyurabiliyor. İnsanın ekmek yediği bu tarlalar artık arsa sahibinin karnını bile doyurmuyor. Emeğimizin büyük bölümünü bankaların borç faizine ödüyoruz. Çektiğimiz kredilerin taksitlerini ödemekte zorlanıyoruz.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim