*Batman’ın Kozluk ilçesinde tarihi Hızır Bey ve İbrahim Bey Camilerinin ilk kez restorasyonu yapılacak. İbrahim Bey camisinin projesi bu haftaya ihaleye çıkacak. Hızır Bey camisinin tapusu ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü de 1512 yılında yapılan tarihi caminin restorasyonu için çalışma başlatacak.

TARİHSEL ÖNEM ARZ EDEN CAMİLER
Batman’ın Kozluk ilçesindeki iki tarihi cami, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca restorasyon çalışmaları kapsamına alındı. Tarihsel önem arz eden iki eski camiden biri olan İbrahim Bey caminin restorasyon projesinin bu hafta Özel İdare’de ihaleye çıkacağı belirtildi. İbrahim Bey camisi ile birlikte Hasankeyf kalesindeki Ulu Cami’ye komşu olan Yusuf Ağa Konağı’nın da restorasyon çalışmaları kapsamına alındığı bildirildi.

TAPUSU VAKIFLAR
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDE
Kozluk ilçesinde İbrahim Bey camisinden daha eski olan Hızır Bey Camisi’nin, ‘Vakıf camii’ olma özelliği nedeniyle Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restorasyonu için bütçe ayıracağı öğrenildi. Bir süre önce ‘Vakıf’a ait olduğu Belediye tarafından onaylanan ve Kültür-Turizm İl Müdürlüğü’nce tapusu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne gönderilen tarihi Hızır Bey camisinin restorasyon çalışmalarına kısa sürede başlanılacağı gelen haberler arasında.

BATMAN’IN İKİ TARİHİ CAMİSİ
Tarihsel önem arz eden Batman Kozluk ilçesindeki Hızır Bey ve İbrahim Bey camileri ilk kez restorasyon çalışmalarına dahil edildi. Hızır Bey camisi, Batman’ın Kozluk ilçesinin en büyük camisi konumunda. 1512 yılında Sason beyi Ebubekir Roski’nin oğlu Hızır Bey’in yaptığı cami, ilçenin en eski ibadethanesi konumunda. İbrahim Bey camisinin tarihi ise şöyle: “1705 Yılında Garzan aşiretinden İbrahim Bey’in onarımını yaptığı caminin yapım tarihi ve kimin yaptırdığı bilinmiyor. Minaresi geometrik motifler ve yazıt kuşaklarıyla bezelidir.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim