Tarihi ilçedeki iki tarihi minare, yıkılma tehlikesi nedeniyle bölünüp ve taşları numaralandırılıp taşınacak. Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, iki minarenin de Zeynel Bey Türbesi Kümbeti gibi tek parça olarak taşınması gerektiğini söyledi.

YENİ İLÇENİN MALİYETİ 900 MİLYON TL
Toplu Konut İdaresi’nin Haziran ayında teslim edeceği toplam 710 konut, kamu binaları ve alt yapı çalışmalarıyla birlikte Hasankeyf'in yeni yerleşim birimine taşınacak 8 eser ile birlikte maliyetin 900 Milyon TL’yi bulacağı belirtildi. 16. DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Muharrem Demir, geçen yıl Zeynel Bey Türbesi kümbetinin taşınmasıyla diğer eserlerin de benzeri bir uygulamayla taşınacağını kaydetti. Haziran ayında su tutma işleminin başlanacağı Ilısu baraj gölü kapsamında kalacak tarihi eser Hasankeyf’teki tehlikeli 83 kayanın yıktırıldığına da işaret eden Demir: “Küçük Saray güçlendirildi. Artuklu dönemindeki eserler koruma altına alındı. Haziran ayında Artuklu hamamının bir bölümü ile İmam Abdullah Zaviyesi taşınacak. Tarihi hamamın sıcak ve soğuk yerleri yerinde korunacak” dedi.

710 KONUT HAZİRAN’DA BİTECEK
Bölge Müdür Yardımcısı Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu ana kadar Toplu Konut İdaresine 302 Milyon TL para aktarıldı. Zeynel Bey Türbesi kümbeti dışındaki diğer eserlerin taşınma işleriyle birlikte yaklaşık 900 Milyon TL'lik bir harcama yapılacak. Yıkılma olasılılığı göz önünde bulundurularak El Rızk ve Süleyman Koç camisinin minareleri bölünerek, Kültürel Park’a götürülecek. Zeynel Bey türbesi gibi taşımak istiyorduk ama minarelerin bu yöntemle taşınma bir hayli zor.” Öte yandan Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen ise minarelerin bölünüp taşınmasının eserlere zarar vereceğini söyledi. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim