YAĞIŞ AZLIĞI
Bölgede ‘Küçük Malabadi’ diye adlandırılan Kozluk ilçesinin Kaletepe köyünün tarihi köprüsü, 1998 yılında faaliyete geçen Batman Barajı’nın altında kaldı. Kuraklık ve yağış azlığı nedeniyle baraj gölü, yaklaşık 5 metre çekildi. Suyun çekilmesiyle beraber eski yol ve köprü, gün yüzüne çıktı. Daha önce böyle kuraklık yaşamadıklarını belirten köylüler, yağış azlığı ve suyun çekilmesiyle yaşanacak su sıkıntısından kaygı duyduklarını söyledi.

“SU SEVİYESİ 5 METRE DÜŞTÜ”

Kaletepe köprüsünün tarihi Malabadi’nin küçüğü olduğunu, yapım tarihinin bilinmediğini belirten yöre sakinlerinden Hasan Bozkurt, su seviyesindeki azalmanın 1.5 ay önce başladığını dile getirerek, “Kuraklığın belirtilerine tanık oluyoruz. Batman barajı hem enerji hem de sulama amaçlı. Bir de tarımsal amaçlı olan baraj da EÜAŞ son günlerde üretime ara vermiş gibi. Su seviyesinde ciddi düşüş söz konusu. Şu anda su seviyesi 5 metre inmiş durumda” diye konuştu.

“SU SEVİYESİNİN AZALMASI,

KURAKLIĞIN GÖSTERGESİ…”

Tarihi köprünün yıllar sonra ilk kez göründüğünü belirten Kaletepe köyü sakinlerini şunları söylediler: “Kuraklık baş gösterdi. Belirtileri de zaten görülüyor. Yıllar önce köprümüz sular altında kaldıktan sonra ilk defa ortaya çıktı. Su seviyesinin azalması da kuraklığın göstergesidir. Daha önce çevredeki dağlara kar da iyi yağardı. Şubat ortasındayız. Kar yok, arzu edilen yağışlarla henüz karşılaşmadık. Son yıllarda su sıkıntısı artmaya başladı.” (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim