*80 Yıllık DDY Batman Gar’ı, pandemi nedeniyle en sessiz dönemi geçiriyor. Yük dışında taşımacılığın yapılmadığı DDY Gar’ı ile bahçesinde nostalji yapanlar; “Pandemi öncesi hareketliliğin yoğun olduğu DDY Gar’ında şimdilerde in-cin top oynuyor. Sessizlikten istifade edip nostalji için eski Gar’ın havasını teneffüs ediyoruz. Burada unutamadığımız anılar var” diyorlar.

*1940 ve 50’lı Yıllarda dönemin Cumhurbaşkanları, Başbakanları ve Bakanların karşılandığı DDY Batman Gar’ı tarihinin en sessiz dönemi yaşıyor. Karayolları ve Hava limanının olmadığı dönemlerde küçük petrol kasabasına dönemin ünlüleri  ve petrolcüler, trenle yolculuk yapardı.

GAR’DA SADECE YÜK TAŞIMACILIĞI VAR
Pandemi sebebiyle aylardır yolcu tren seferlerini yapılmadığı DDY Batman Gar’ı tarihinin en sessiz dönemi geçiriyor. Akaryakıt, çinko ve kömür gibi yüklerle günde ortalama 3000 ton yük taşımacılığının yapıldığı DDY Batman Gar’ında, daha  önce 500 ile 1000 arasında yolcunun seyahati ise Pandemi ile birlikte rafa kalktı. Yük yolculuğu dışında seferlerin yapılmadığı tarihi gar, eski hareketli günlerinden çok uzak. Diyarbakır-Batman-Kurtalan seferleri, Nisan ayından bu yana pandemi sebebiyle iptal edilmişti.

80 YILLIK GAR’DA NOSTALJİ YAŞIYORLAR
Kent merkezinde en eski yapılar arasında yer alan ve SİT kapsamındaki DDY Gar binası ile petrol kentinin ilk çay bahçesinde nostalji yaşayan eski petrol emekçilerinden İlhan Öge, Naci Kumaş, Nizamettin Özlük, Ziver Aslan ve Mirhan Gülsever: “Bir zamanlar ulaşımın adresi DDY Batman Gar’ı idi. 1944 Yılında Batman Garı açıldığında, MTA ve TPAO’daki mühendis ve üst düzey yetkililerin yolculuk yaptığı yer burasıydı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü yol güzergahındaki aile çay bahçesi tren yolculuğu yapanlarla dolup taşardı. Nostalji için buraya gelip eski günleri anıyoruz. Buraya gelirken bir yer de Batman’ın eski anıları gözümüzde canlanıyor” dediler.

DÖNEMİN CUMHURBAŞKANLARI VE
BAŞBAKANLARI BU GAR’DAN GEÇTİ
1944 Yılında DDY Batman Gar’ının yolcu seferlerine başlamasıyla Türkiye’de ilk petrol rafinerisinin üretime geçmesi petrol kentine hareketliliği de getirmişti. 1944 Yılında Maymuniye boğazındaki küçük rafinerinin Batman’a taşınmasına karar verilmesinin ardından trenle ilk yolculuğu Başbakanlık Teftişi heyetinde yar alan Umumi  Müfettiş Avni Doğan ve beraberindeki heyet yapmıştı. 1947 Yılında ise Raman’da Dağı’nda halen üretimde olan ‘8 Nolu’ petrol kuyusu ile Maymuniye Boğazı’ndaki küçük rafineride incelemelerde bulunan dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 3 Mart 1948 tarihinde DDY Batman Gar’ında karşılanmıştı.

DDY GARI’NDAN KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ
1948’in Mart ayında beraberinde eşi Mevhibe, kızı Özden İnönü ve bazı üst düzey yetkililerle DDY Batman Garı’ndan Raman Dağı’nın yolunu tutan İnönü, dönemin petrolcülerini 8 nolu kuyuda çıkan ilk petrol nedeniyle kutlamıştı. Treni bir gece DDY Batman Gar’ında bekletilen İnönü’nün ardından İşletmeler Bakanı Cavit Ekin de ay yıl içinde Batman Garı’nda karşılanan eski Bakanlardandı. 1949 Yılında ise Raman Dağı’na gelen dönemin Başbakanı Hasan Saka, DDY Batman Garı’nda eski Siirt Valisi Turgut Başkaya, Beşiri Kaymakamı Muzaffer Basri ve MTA’nın üst düzey yetkilileri tarafından kalabalık bir heyetle karşılanmıştı.

TARİHİ GAR’IN DİLİ OLSA DA KONUŞSA…
1950 Yılında ise DDY Batman Garı’nda karşılanan üst düzey konuk Başbakan Prof. Şemsettin Günaltay idi. Başbakan Günaltay’a eşlik eden İşletmeler Bakanı Münir Gürsel, Orgeneral Mahmut Berköz, Milletvekilleri Hüsamettin bey, Dr. Fazıl Şerafettin, dönemin ünlü gazetecilerinden Niyazi Acun ve beraberindeki heyeti DDY Batman Gar’ında karşılayan Siirt Valisi Turgut Başkaya, Beşiri Kaymakamı Muzaffer Basri, MTA Genel Müdürü İhsan Ruhi Berent, ilk petrol mühendisi Abdurrahman Durukal ve ilk Rafineri Müdürü Şemsi Ağar tarafından karşılanırken, Batman o tarihte Siirt’in Beşiri ilçesine bağlı küçük bir petrol kasabasıydı.

MENDERES VE BAYAR DA TARİHİ GAR’DAYDI
Tarih 1 Ekim 1950. Yer; DDY Batman Gar’ı. Bu kez Batman’a konuk olan Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile Başbakan Adnan Menderes’ti. Batman DDY Garı’ndan Maymuniye boğazındaki MTA’nın kampına hareket eden Bayar ve İnönü, geceyi MTA’nın taşlı konağında geçirmişti. 1950 Yılının Mayıs’ın da yapılan seçimde iktidara gelen Demokrat Parti Genel Başkanı ve Başbakan Adnan Menderes, yurt gezisi kapsamında geldiği Batman’da petrol sahalarında incelemelerde bulunmuştu. MTA Rafinerisi’nin ilk Tesis Grup Müdürü Şehap Birgi ve Rafineri Müdürü Şemsi Ağar, ünlü konuklara petrol brifingi vermişti. (Arif Arslan)

Editör: TE Bilişim