** DSİ 16. Ilısu Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığınca ihalesi gerçekleştirilen 650 yıllık Zeynel Bey türbesinin, 250 günde taşınacağını söyledi.

1100 TON AĞIRLIĞINDA
1462-1842 yılları arasında Hasankeyf'e hakim olan Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın, Otlukbeli Savaşı'nda yaralanıp, burada ölen oğlu Zeynel Bey için yaptırılan tarihi türbe, Raman dağındaki yeni yerleşim birimine taşınacak. Ilısu Baraj gölünün yüzde 76.4’lük bölümünün tamamlandığını belirten DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, Ilısu barajından etkilenecek Hasankeyf’te taşınacak 8 eser arasında yer alan Zeynel Bey türbesinin öncelikli olarak taşınacağını ifade etti. DSİ Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığınca ihalesi tamamlanan Zeynel Bey türbe ve külliyesinin taşıma ve koruma işlerini üstlenen firmayla sözleşme imzalandığını ifade eden Eker: “1100 Ton ağırlığındaki türbe 250 günde taşınacak” dedi.


8 ESER DAHA TAŞINACAK
Türbenin raylı sistemle yeni yerleşim birimi yakınındaki Kültür parkına taşınacağını söyleyen Bölge Müdürü Eker, şöyle devam etti: “Taşınmayla ilgili çalışmaların ön hazırlığı için bayram öncesi Batman’a gelen firma heyetine yer teslimi yapıldı. Türbenin taşınacağı alan belirlendi. Kültür parkına taşınacak diğer eserler arasında El-Rızk minaresi, camisi ile Süleymankoç minaresi ve bazı eserlerin tespiti de yapıldı. Kamulaştırma çalışmaları kapsamında 40 bin 846 dekarlık alana toplam 568 Milyon 759 bin TL ödeme yapıldı. Hasankeyf’in eski yerleşim biriminin alanı 500 dekarlık bir alanı kapsarken, yeni yerleşim biriminin olduğu Raman dağı eteğinde 3 bin dekarlık alanda ilçe sakinlerine TOKİ yeni konutlar da yapacak.”

Editör: TE Bilişim