**Bölgede kaliteli karadut’un yetiştiği Hasankeyf’te üreticiler damlara serdikleri ürünü kurutuyor. Dut’tan pekmez ve hoşaf yapıldığını belirten ilçe sakinlerinden Şirin Bıçakçı; “Dut’un merkezi Hasankeyf’tir. Yılda 5 ton dut pekmez ve hoşaf’a dönüştürülüyor” dedi.
DUT’UN MERKEZİ HASANKEYF
Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te kırmızı, siyah ve beyaz dut’u damlarda kurutan üreticiler, kış hazırlığı için kolları erken sıvadı. Dut’tan pekmez ve hoşaf yapıldığını belirten Hasankeyf sakinlerinden Şirin Bıçakçı; “Dut’un merkezi bir yerde Hasankeyf’tir. Kendisine has tadı ve şekli dışında zengin besin maddeleri içerir. Bu maddelerin sağlık açısından birçok faydası var. Prtoein açısından da oldukça zengin olan Dut’tan pekmez ve hoşaf yapıyoruz. Yılda ortalama 5 ton dut hoşaf ve pekmeze dönüştürülüyor. Şimdi de damlarda kurutulan dut’u toplayan birçok aile geçimini bu üründen sağlıyor” dedi.




CİLT MALZEMELERİNDE DE KULLANIYOR
A,E,C ve K vitaminleri açısından oldukça zengin olan dut, kalsiyum ve demir, kaynağı olduğunu belirten Batman Bölge Devlet Hastanesindeki diyetisler, şöyle konuştular; “Dut aynı zamanda antioksdianlar açısından da zengindir. Bu özelliği sayesinde bir çok hastalığın tedavisinde ve aynı zamanda cilt bakım malzemlerinde kullanılıyor. Dut ayrıca antosiyanin, flavonoidler, lutein, zea-ksantin, B karoten ve A karoten  açısından oldukça zengindir. Diyabete iyi gelen Karadut, kemik sağlığı ile kan hücrelerini korur. Hemoroide de iyi gelen Karadut, kansere yakalanma riskini de azaltır.”

Editör: TE Bilişim