** Batman’ın Akça köyünde İl Özel İdaresi bütçesi ve DİKA desteğiyle kurulan güneş enerjisi panelleriyle su depolarının elektrik ihtiyacı karşılanıyor. İl Genel Meclisi üyesi Çiğdem Söner: “Bu sistem, doğaya büyük zarar veren HES’lere alternatiftir” dedi.

 

ENERJİ GÜNEŞTEN
Batman İl Genel Meclisi’nin onayından geçen İl Özel İdaresi ve DİKA’nın desteklediği ‘Güneşten gelen su’ projesiyle su depolarının enerji ihtiyacı güneş panelleriyle sağlanıyor. Merkez köylerden Akça (Tılmız) köyünün pilot bölge seçildiğini belirten DBP İl Genel Meclis üyesi Çiğdem Söner: “Grubumuzun büyük önem verdiği ve onaydan geçtirdiği bu proje önceki gün Akça köyünde hayata geçti. Su problemi yaşayan köye artık sorunsuz su veriliyor. 60 güneş enerjisi paneli 100 metre derinliğindeki kuyunun üzerine kuruldu. Elektrik ihtiyacı tamamen bu panellerden karşılanıyor” dedi.

 

“PROJE, HES’LERE ALTERNATİF”
Hayata geçirilen projenin doğayı tahrip eden HES’lere alternatif olduğunu da belirten Söner, şöyler devam etti: “Doğanın dostu olan bu projeyi çok önemsiyoruz. HES’ler olmadan da elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor. Tılmız köyü sürekli elektrik sorunu nedeniyle su sorunu yaşıyordu. Sağlanan güneş enerjisiyle bu sorun ortadan kalktı. İl Genel Meclis Başkanımız ve üyelerimizle birlikte sistemi inceledik. Sistem şu anda sorunsuz çalışıyor. Bu uygulama diğer köy ve illere de örnek olacaktır.”

Editör: TE Bilişim